Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Nestabilita v Španielsku má negatívny vplyv na zotavovanie ekonomiky

Na snímke uprostred v pozadí španielsky kráľ Filip VI. sa rozpráva s politikmi, v popredí odzadu španielsky predseda vlády Pedro Sánchez v španielskom parlamente v Madride 23. februára 2021 Foto: TASR/AP

Guvernér zdôraznil, že Španielsko by malo v strednodobom časovom horizonte stlačiť rozpočtový deficit v súlade s pravidlami Európskej únie a postupne dostať aj verejný dlh na povolenú úroveň.

Madrid 29. marca (TASR) - Súčasná politická nestabilita v Španielsku má negatívny vplyv na zotavovanie hospodárstva. Môže zasiahnuť aj schopnosť vlády schvaľovať dlhodobé reformy. Vyhlásil to v pondelok guvernér španielskej centrálne banky Pablo Hernández de Cos.

V Španielsku zažívame proces politickej fragmentácie, na ktorý nie sme zvyknutí, a je dôležité, aby sme sa s touto situáciou dokázali vyrovnať a aby nám nebránila dosiahnuť dohody o reformách,“ uviedol guvernér na podujatí agentúry Europa Press, ktoré sa konalo v pondelok.

De Cos tiež upozornil, že európsky program pomoci ekonomikám pri zotavovaní sa z pandémie nového koronavírusu nemôže byť náhradou za „nevyhnutné štrukturálne reformy“, ktoré Španielsko potrebuje na zvýšenie svojho rastového potenciálu.

Potrebovalo to pred pandémiou a teraz to potrebuje ešte viac,“ uviedol guvernér, podľa ktorého bude ekonomika pociťovať dôsledky pandémie ešte aj o rok.

Poukázal pritom na fakt, že výroba a zamestnanosť majú veľmi ďaleko k úrovniam, aké dosahovali pred ochorením COVID-19, nehovoriac o určitých odvetviach služieb. Pripomenul tiež, že finančná situácia mnohých firiem aj domácností sa výrazne zhoršila, v dôsledku čoho finančné inštitúcie čelia „postupnému zhoršovaniu kvality úverového portfólia“.

Pokiaľ ide o fiškálnu politiku de Cos poukázal na to, že podpora v tejto fáze by sa mala zamerať na spoločnosti a skupiny obyvateľstva, ktoré sú „najviac postihnuté“. Zvlášť je potrebné podporiť „životaschopné“ firmy, u ktorých sa vzhľadom na rozsah a trvanie krízy zhoršila platobná schopnosť.

Guvernér zdôraznil, že Španielsko by malo v strednodobom časovom horizonte stlačiť rozpočtový deficit v súlade s pravidlami Európskej únie a postupne dostať aj verejný dlh na povolenú úroveň.