Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Netreba brániť polícii, nech prešetruje privatizáciu SE, tvrdí premiér

Policajné auto stojí pred budovou spoločnosti Slovenské elektrárne 23. júla 2014 v Bratislave, ilustračné foto. Policajti si do Slovenských elektrární prišli pre dokumenty k privatizácii tejto firmy. Foto: TASR/Michal Svítok

O utorkovej (16.12.) policajnej razii v Slovenských elektrárňach (SE) sa premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa vlastných slov dozvedel až dnes.

Bratislava 17. decembra (TASR) - O utorkovej (16.12.) policajnej razii v Slovenských elektrárňach (SE) sa premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa vlastných slov dozvedel až dnes. Je to podľa neho signál, že vyšetrovanie okolnosti privatizácie tohto bývalého štátneho podniku nepodlieha politickým tlakom.

"Ktokoľvek sa pozrie na čísla pri privatizácii SE, musí vidieť, že je to podvod ako hrom. Netreba brániť orgánom činným v trestnom konaní, aby zistili, aká bola skutočná pravda, či tá cena bola podhodnotená, ako to bolo s prehodnotením majetku SE, ako to bolo so samotnou Vodnou elektrárňou Gabčíkovo, ktorá bola darovaná talianskej spoločnosti Enel, ako je to s peniazmi, ako je to s informáciami, kto sa na čom podieľal. To je vecou polície, nech to prešetrujú," konštatoval Fico po dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti.

Nemá to podľa neho nič spoločné s Gabčíkovom, kde došlo k vypovedaniu zmluvy a pripravujú sa ďalšie právne kroky, aby štát v marci 2015 získal plnú kontrolu nad touto vodnou elektrárňou. SR považuje podľa Fica túto zmluvu za neplatnú. Vodohospodárska výstavba (VV) v súvislosti s Gabčíkovom podala trestné oznámenie. "Nečudujem sa, že VV využíva všetky legitímne legálne kroky. My sme napadli túto zmluvu už v roku 2007 na súde. Čakáme na rozhodnutia súdov," dodal premiér.

Talianskemu Enelu, ktorý uvažuje o predaji svojho 66-% podielu v SE odkázal, že prioritou je teraz dostavba Mochoviec. "Až po dostavbe tretieho a štvrtého bloku je slovenská vláda pripravená komunikovať s Enelom o tom, kde a ako chce predať svojich 66 % akcií. Dovtedy nebudeme kooperovať pri odpredaji Slovenských elektrární," dodal.

Obvinenie zo strany štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV) uvedené v trestnom oznámení je nepodložené a nepravdivé. Uviedla to dnes hovorkyňa Slovenských elektrární (SE) Jana Burdová v reakcii na oznámenie VV o tom, že štátny podnik podal v utorok (16. 12.) trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v pozícii štatutárneho orgánu spoločnosti SE.

Dôvodom tohto kroku bola podľa hovorkyne vodohospodárov Diany Migaľovej Baschierovej zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG). Štátny podnik vidí v konaní niektorých osôb znaky pokusu o trestný čin podvodu.

Slovenské elektrárne podľa Burdovej vždy dodržiavali platné zmluvy a uhrádzali v plnej výške a včas uvedené platby. "Po mnohých žiadostiach o vysvetlenie legitímnosti platieb pre Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sme požiadali o potvrdenie legitímnosti nároku VV súdnou cestou. V opačnom prípade si SE nárokujú vrátenie platieb. Myslime si, že ide o neopodstatnené konanie s cieľom odvrátiť pozornosť od podstaty problému, ktorý vznikol vypovedaním zmluvy o prevádzke bez udania dôvodov," konštatovala v stanovisku SE Burdová.

Vodohospodári podľa Migaľovej Baschierovej trvajú na svojom stanovisku, že SE riadne neplnia zmluvu o prevádzke Gabčíkova aj tým, že neplatia riadne zmluvne dohodnutú sumu 5 miliónov eur na údržbu VEG. S týmito nikdy nespochybnenými platbami vraj začali mať elektrárne problémy od septembra 2013, teda približne od dátumu, kedy sa prvýkrát objavili informácie o plánoch talianskej firmy Enel odpredať svoj 66-% podiel v SE.