Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Neuskutočnené opravy na zlepšenie stavu železníc plánujú v tomto roku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Železniční dopravcovia z AROS vytkli ŽSR, že do konca roka 2023 neuskutočnili dohodnuté činnosti na zlepšenie kritického stavu slovenských železníc.

Bratislava 14. februára (TASR) - Neuskutočnené opravy na železničných tratiach z vlaňajška, ktoré Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) vytkla Asociácia železničných dopravcov Slovenska (AROS), boli nahradené operatívnymi opravami, ktoré tiež zlepšili stav železničnej infraštruktúry. Nerealizované opravy z minulého roka plánujú ŽSR uskutočniť v tomto roku. ŽSR to uviedli v reakcii na AROS, ktorá v pondelok (12. 2.) vyjadrila nespokojnosť s tým, ako si ŽSR plnila záväzky, ktoré majú viesť k zlepšeniu stavu železničnej infraštruktúry.

"Nezrealizované akcie, ktoré nemajú status 'realizácia ukončená', neboli zrealizované z toho dôvodu, že boli nahradené akciami, ktoré si vyžiadali operatívne konanie, pričom sa rovnako ich vykonaním výrazne zlepšil stav železničnej infraštruktúry," vysvetlila hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Ako dodala, neuskutočnené opravy z minulého roka sú zaradené do zoznamu činností na zlepšenie stavu železničnej infraštruktúry a servisných zariadení na rok 2024. ŽSR podľa hovorkyne predpokladajú, že sa ich v tomto roku podarí aj zrealizovať.

Železniční dopravcovia z AROS vytkli ŽSR, že do konca roka 2023 neuskutočnili dohodnuté činnosti na zlepšenie kritického stavu slovenských železníc. Vyzvala ich preto na plnenie dohodnutých záväzkov. Išlo pritom podľa AROS o menšie opravy na zlepšenie stavu koľají, výhybiek či iných častí železničného zvršku, ale aj o opravy nástupíšť, zariadení elekrotechniky a energetiky.

AROS tiež upozornila, že na internetovej stránke ŽSR chýbajú informácie o tom, kedy budú opravy z minulého roka dokončené. Zároveň pripomenuli, že nie je zverejnený harmonogram prác na tento rok.