Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v júni nepatrne klesla na 14,25 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti dosiahli v júni štyri kraje, pričom najvýraznejší o 0,31 p.b. bol v Košickom kraji.

Bratislava 22. júla (TASR) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v júni 14,25 % a oproti máju tak klesla o 0,01 percentuálneho bodu (p.b). Medziročne však bola vyššia o 0,91 p.b. Informovalo o tom dnes Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol v šiestom mesiaci roka 384.696 osôb. Medzimesačne ich počet klesol o 281 osôb alebo 0,07 %. Medziročne vzrástol o 24.184 osôb, resp. 6,71 %.

Medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti dosiahli v júni štyri kraje, pričom najvýraznejší o 0,31 p.b. bol v Košickom kraji. Najvýraznejší nárast o 0,21 p.b. bol naopak zaznamenaný v Bratislavskom kraji. Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti mal Prešovský kraj (20,10 %). Nad slovenský priemer 14,25 % sa dostal tiež Banskobystrický kraj s 19,46 % a Košický kraj s 18,64 %.

Na okresnej úrovni bol v júni dosiahnutý pokles nezamestnanosti v 28 okresoch, v 51 bol naopak zaznamenaný jej nárast. Najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti bola v okrese Rimavská Sobota (34,06 %), najnižšia v okrese Bratislava IV (5,40 %).

Analytici: Nezamestnanosť stagnuje, štatistike pomohla len zmena metodiky


Medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti len o 0,01 percentuálneho bodu (p.b.) na júnových 14,25 % je podľa analytikov potvrdením aktuálnej stagnácie na trhu práce. Upozorňujú, že k zníženiu ukazovateľa pomohla zmena metodiky, inak by nezamestnanosť v júni najmä kvôli vyššiemu prílevu absolventov rástla.

"Trhu chýbajú významnejšie stimuly, ktoré by posunuli mieru nezamestnanosti výraznejšie jedným alebo druhým smerom. Stagnujúca ekonomika nedokáže vytvárať nové pracovné miesta a faktor sezónnosti svoj potenciál na rozdiel od predchádzajúcich mesiacoch už vyčerpal. Proti poklesu navyše hovorí prílev absolventov na trh," vysvetľuje predseda predstavenstva a generálny riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McROY Luboš Sirota.

"Mierne pozitívny vývoj bol spôsobený výlučne zmenou metodiky, keďže od 1. júna sa rozšírili rady nedisponibilných uchádzačov o zamestnanie o dobrovoľnícke a menšie obecné služby, ktorých počet sa nepremieta do ukazovateľa evidovanej nezamestnanosti," upozorňuje analytička UniCredit Bank Alena Štefániková. Bez tejto zmeny by miera evidovanej nezamestnanosti v júni vzrástla o 0,21 p.b. na 14,46 %. Nezamestnanosť negatívne ovplyvnil najmä prílev absolventov vysokých škôl, ktorí sa každoročne registrujú do evidencie úradov práce najmä v máji a júni.

Analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS) pripomínajú, že aj keď mesačne zisťovaná zamestnanosť vo vybraných odvetvia v poslednom čase rástla, v celkovom počte evidovaných nezamestnaných sa to neprejavuje. "Môže to znamenať, že dochádza k horšiemu vývoju v odvetviach nepokrytých mesačnými štatistikami zamestnanosti a prípadne aj to, že prítok uchádzačov o zamestnanie je príliš silný na to, aby ho novovytvorené pracovné miesta absorbovali," argumentujú ekonómovia centrálnej banky.

Jedinou významnejšou zmenou, ktorá by rozhýbala stagnujúci trh práce, môže byť v súčasnosti podľa Sirotu štart štátom avizovaných projektov na podporu zamestnanosti. "Nateraz je ale predčasné hodnotiť, ako budú tieto projekty úspešné. Skúsenosti s podobnými iniciatívami z minulosti totiž hovoria o tom, že často sa peniaze iba minuli bez želaného efektu. Dôležitá tak bude konkrétna podoba každého plánovaného projektu a nastavenie jeho podmienok," dodáva šéf personálnej agentúry.