Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť na Slovensku klesla na 7,74 %

Ilustračné foto Foto: TASR

Vo štvrtom mesiaci bol pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný vo všetkých krajoch, najvýraznejší v Nitrianskom samosprávnom kraji.

Bratislava 19. mája (TASR) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v apríli tohto roka úroveň 7,74 %. V porovnaní s marcom 2017, keď bola 8,04 %, klesla o 0,30 percentuálneho bodu (p. b.). Medziročne sa znížila o 1,90 p. b. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Marián Valentovič.

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol vo štvrtom mesiaci tohto roka 211.104 osôb. "Medzimesačne, v porovnaní s marcom 2017, poklesol stav o 8045 osôb. Medziročne sa znížil o 50.810, čo je o 19,40 % osôb menej," vyčíslil.

Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v apríli 9,13 %. "Medzimesačne klesla o 0,32 p. b., medziročne sa znížila o 2,27 p. b.," spresnil Valentovič.

Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v apríli 248.753 osôb. Medzimesačne sa znížil o 8805 osôb. "Medziročne poklesol o 60.830 osôb, čo je o 19,65 % menej," doplnil šéf ÚPSVR.

Vo štvrtom mesiaci bol pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný vo všetkých krajoch, najvýraznejší v Nitrianskom samosprávnom kraji.

Na okresnej úrovni sa nezamestnanosť znížila v 73 okresoch, v šiestich okresoch bol zaznamenaný nárast.

Ku koncu marca tohto roka bolo na úradoch práce voľných 50.173 pracovných miest. "V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo nárast o 5352 miest," dodal Valentovič.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) predpokladá, že už v lete by mohla nezamestnanosť klesnúť na historicky najnižšie úrovne. "Máme rozpracované projekty, sú voľné pracovné miesta, je záujem zamestnávateľov," skonštatoval Richter. Zároveň sa vyjadril aj ku kritizovaným zmenám pri dohodároch, ktorí môžu na dohodu pracovať maximálne 40 dní v roku. Podľa neho sa negatívne predpovede opozície nenaplnili. "Úrady práce zvládli situáciu. Odišlo z evidencie 12.634 dohodárov za štyri mesiace, ale dôležité je, že 10.500 sa ich automaticky zamestnalo," vyčíslil Richter s tým, že v súčasnosti je evidovaných 38.807 dohodárov na úradoch práce. "Postupne ich bude ubúdať a nájdu zamestnanie na klasický pracovný pomer," je o tom presvedčený Richter. Skonštatoval, že je rád, že popri dlhodobo evidovaných nezamestnaných si našli prácu aj ľudia extrémne dlhodobo nezamestnaní, teda ľudia, ktorí sú bez práce viac ako štyri roky. "V minulom mesiaci sa zamestnalo 1513 a za posledný rok 12.774 ľudí. Jedna tretina z dlhodobo nezamestnaných, ktorá sa zamestnala, sú extrémne dlhodobo nezamestnaní," podotkol Richter.

Minister práce sa vyjadril aj k pracujúcim cudzincom na Slovensku. Ku koncu apríla tu pracovalo 26.169 ľudí z krajín Únie, dominujú pritom najmä Rumuni. "Občanov z tretích krajín s tzv. informačnou kartou bolo 9203. Prevládajú medzi nimi tzv. zahraniční Slováci zo Srbska. Treťou kategóriou sú občania z tretích krajín, ktorí dostali povolenie. Tých bolo 4830," vyčíslil Richter. V súvislosti s výberovými konaniami ale doplnil, že zahraničný pracovníci dostávajú povolenie sa zamestnať tam, kde nie je možné po viacerých výberových konaniach nájsť pracovnú silu.