Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti na Slovensku v júni tohto roka dosiahla 12,78 %

Marián Valentovič Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Celkový počet uchádzačov o zamestnanie v evidencii úradov práce bol v júni tohto roka 384.825 osôb.

Bratislava 21. júla (TASR) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v júni tohto roka úroveň 12,78 %. Medzimesačne, v porovnaní s májom 2014, keď bola na úrovni 12,80 %, tak poklesla o 0,02 percentuálneho bodu (p. b.). Medziročne klesla o 1,47 p. b., keď vlani v rovnakom období bola miera nezamestnanosti na úrovni 14,25 %. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol v šiestom mesiaci tohto roka 345.130 osôb. "Medzimesačne, v porovnaní s májom 2014, poklesol stav uchádzačov o 474 osôb. Medziročne ich počet klesol o 39.683 osôb," doplnil Valentovič.

Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v júni 14,26 %. "V porovnaní s májom tohto roka ide o pokles o 0,01 % osôb, medziročne ide o pokles o 1,23 %," spresnil Valentovič.

Celkový počet uchádzačov o zamestnanie v evidencii úradov práce bol v júni tohto roka 384.825 osôb. "Medzimesačne ide o pokles o 351 osôb, teda o 0,09 %. Medziročne ide o pokles o 33.343 osôb, čo je o 7,97 % menej," doplnil Valentovič.

Pokles miery evidovanej nezamestnanosti bol v piatich krajoch na Slovensku. Najväčší pokles bol zaznamenaný v Nitrianskom kraji. V troch krajoch na Slovensku ÚPSVR zaznamenal nárast nezamestnanosti, pričom najväčší bol v Košickom samosprávnom kraji.



Vyradení z úradov

Celkovo bolo v júni tohto roka z evidencie úradov práce vyradených 24.000 uchádzačov o zamestnanie. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Z nich 16.363 osôb sa umiestnilo priamo na trhu práce, 3190 bolo vyradených z evidencie pre nespoluprácu, zvyšní uchádzači boli vyradení z rozdielnych dôvodov ako napríklad rodičovská dovolenka alebo starobný dôchodok," vyčíslil generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič s tým, že v porovnaní s vlaňajškom sa tento rok na trhu práce umiestnilo približne o 2000 ľudí viac.

V júni tohto roka podľa Richtera pokračoval trend znižovania nezamestnanosti aj v kategórii ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce aj v kategórii nezamestnaných vo veku nad 50 rokov. "Absolventi vysokých škôl ovplyvnili negatívne mesačný vývoj mladých nezamestnaných do 21 rokov, ktorých pribudlo za minulý mesiac 4400, medziročne však máme pozitívny trend, skoro o 15.000 je ich v evidencii menej, ale aj napriek tomu sú to dosť varovné čísla," skonštatoval Richter.



Preto sa rozhodol zorganizovať stretnutie s ministrom školstva Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a chce s ním o nezamestnanosti mladých ľudí diskutovať. "Nechali sme podrobne spracovať prostredníctvom úradov práce, ako vyzerajú absolventi vysokých škôl evidovaní na úradoch práce," spresnil Richter.

Pozitívom však podľa neho je to, že celkovo stúpa počet zamestnancov. Rezort práce sa pri týchto údajoch opiera o štatistiky Sociálnej poisťovne. "Od januára roku 2013 do konca júna tohto roka nárast nových zamestnancov predstavuje 76.000, čo je pozitívny trend," tvrdí Richter.

V minulom roku podľa údajov rezortu školstva ukončilo štúdium približne 42.000 absolventov prvého aj druhého stupňa vysokoškolského štúdia. "K 30. júlu tohto roka je v evidencii úradov práce 11.229 absolventov vysokých škôl, ktorí ukončili v tomto kalendárnom roku štúdium na vysokej škole s tým, že v júni 2014 bolo zaevidovaných 3840 tohtoročných absolventov," vyčíslil Richter.