Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Austrálii vzrástla na dvojročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Okrem rastu na dvojročné maximum januárová nezamestnanosť mierne prekonala aj očakávania analytikov. Tí počítali s rastom nezamestnanosti na 4 %.

Canberra 15. februára (TASR) - Miera nezamestnanosti v Austrálii na začiatku roka vzrástla nad 4 % a dostala sa tak na najvyššiu úroveň za dva roky. Je to ďalší nepriaznivý údaj po najslabšom raste ekonomiky za posledný rok. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics.

Medziročná miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla v januári 4,1 %. V porovnaní s decembrom vzrástla o 0,2 percentuálneho bodu, pričom sa dostala na najvyššiu úroveň od januára 2022. Počet nezamestnaných sa zvýšil o 22.300 na 600.600.

Okrem rastu na dvojročné maximum januárová nezamestnanosť mierne prekonala aj očakávania analytikov. Tí počítali s rastom nezamestnanosti na 4 %.

Zvýšenie miery nezamestnanosti je ďalším nepriaznivým ekonomickým údajom pre Austráliu, ktorej hospodárstvu sa stále nedarí výraznejšie sa zotaviť. Zatiaľ posledné údaje o vývoji hospodárstva za 3. kvartál poukázali na slabší než očakávaný rast, ktorý bol zároveň najpomalší za posledný rok.

Hrubý domáci produkt Austrálie vzrástol v 3. kvartáli 2023 medzištvrťročne o 0,2 %, čo predstavuje najslabšie tempo rastu ekonomiky od 3. štvrťroka 2022. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa tak tempo rastu spomalilo o 0,2 percentuálneho bodu, pod čo sa podpísala najmä stagnujúca spotreba domácností a nepriaznivý vplyv zahraničného obchodu. Dovoz vzrástol, zatiaľ čo vývoz zaznamenal prvý pokles od marca 2022.