Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Česku klesla v marci na 3 percentá

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

V predchádzajúcom mesiaci odišlo z evidencie Úradu práce ČR takmer 49.000 ľudí. Mnohí našli uplatnenie v stavebníctve, kúpeľníctve, poľnohospodárstve, lesníctve, gastronómii.

Praha 8. apríla (TASR) - Nezamestnanosť v Českej republike sa v marci znížila na 3 % z februárovej hodnoty 3,2 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil Úrad práce ČR.

"V predchádzajúcom mesiaci odišlo z evidencie Úradu práce ČR takmer 49.000 ľudí. Mnohí našli uplatnenie v stavebníctve, kúpeľníctve, poľnohospodárstve, lesníctve, gastronómii alebo napríklad v cestovnom ruchu," uviedla šéfka úradu Kateřina Sadílková, ktorú citoval server novinky.cz. Navyše, ako dodala, svoju činnosť obnovujú živnostníci a marec je okrem toho typickým mesiacom, keď rastie záujem zamestnávateľov o verejne prospešné práce, najmä v rámci jarného upratovania verejných priestranstiev.

Podobne reagoval aj hlavný ekonóm Komerčnej banky Viktor Zeisel. "Pokles nie je až tak daný ekonomickou výkonnosťou Česka, ktorá sa v prvých mesiacoch roka podľa všetkého skôr spomaľuje, ale stojí za ním nástup sezónnych prác v stavebníctve a poľnohospodárstve," povedal pre Novinky Zeisel.