Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Česku počas decembra vzrástla

Úrad práce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Miera nezamestnanosti v Českej republike po dvojmesačnej stagnácii v decembri podľa očakávania vzrástla, a to na 7,5 % z novembrových 7,1 %.

Praha 10. januára (TASR) - Miera nezamestnanosti v Českej republike po dvojmesačnej stagnácii v decembri podľa očakávania vzrástla, a to na 7,5 % z novembrových 7,1 %. Ale v medziročnom porovnaní klesla z 8,2 % v decembri 2013. Informovali o tom dnes agentúra RTTNews, český internetový portál Patria a denník Mladá fronta Dnes na základe údajov, ktoré zverejnil Úrad práce v ČR.

V susednej krajine bolo v decembri bez práce 541.914 519 ľudí, o 24.406 viac ako v novembri, ale o 54.919 menej ako v decembri predchádzajúceho roka 2013. Dôvodom medzimesačného zvýšenia nezamestnanosti bolo ukončenie sezónnych prác.

Podľa Patrie je decembrový výsledok lepší, ako ekonómovia čakali. Nezamestnanosť síce mierne stúpla, ale takýto vývoj je v závere roka bežný, keďže okrem sezónnych prác v decembri končia aj termínované pracovné zmluvy a dohody, preto úrady evidujú viac nezamestnaných. A navyše, niektorí drobní živnostníci počas zimy dočasne prerušujú živnosť, ktorú zase obnovia s príchodom jari.

Patria tiež pripomína, že vlaňajšie oživenie ekonomiky nastolilo pozitívny trend na českom trhu práce a dokázalo ho udržať po celý minulý rok. Pribúdali nové pracovné miesta a súčasne klesala nezamestnanosť. Firmy sa prestali obávať o budúcnosť, začali zvyšovať investície a najímať nových zamestnancov. Česká republika vďaka tomu patrila v roku 2014 medzi európske krajiny s najnižšou nezamestnanosťou.

"Pretože očakávame v ďalších štvrťrokoch skôr pozvoľný rast ekonomiky, pozvoľné bude aj oživenie zamestnanosti. V roku 2015 očakávame pokles priemernej miery nezamestnanosti blízko k hranici 7 % zo 7,7 % v roku 2014," komentovala výsledky Helena Horská z Raiffeisenbank.