Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Kanade vzrástla na takmer dvojročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V kanadskej ekonomike vzniklo v novembri 24.900 nových pracovných miest, zatiaľ čo analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s vytvorením zhruba 15.000 nových pozícií.

Ottawa 1. decembra (TASR) - Nezamestnanosť v Kanade zaznamenala v novembri rast a dosiahla takmer dvojročné maximum napriek tomu, že v ekonomike vzniklo omnoho viac nových pracovných miest, než sa čakalo. Dôvodom je výraznejší rast počtu obyvateľov než zamestnanosti. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje kanadského štatistického úradu.

V kanadskej ekonomike vzniklo v novembri 24.900 nových pracovných miest, zatiaľ čo analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s vytvorením zhruba 15.000 nových pozícií. Na druhej strane, ešte výraznejšie sa zvýšil počet ľudí na trhu práce.

Výsledkom je rast miery nezamestnanosti, aj keď iba mierny. Nezamestnanosť sa zvýšila z 5,7 % v októbri na 5,8 %, čo je najvyššia miera nezamestnanosti od januára 2022.

Trhy teraz čakajú, ako na najnovšie údaje zareaguje kanadská centrálna banka. Jej zasadnutie je naplánované na stredu 6. decembra a väčšina analytikov predpokladá, že banka ponechá úrokové sadzby nezmenené.