Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Nemecku sa v auguste nemenila, no v septembri stúpla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa noriem ILO zotrvala nezamestnanosť v auguste na úrovni 4,2 %. Spolkový úrad práce však po úprave o sezónne vplyvy uviedol, počet nezamestnaných vzrástol v septembri o 1000 na 2,680 milióna.

Berlín 29. septembra (TASR) - Nezamestnanosť v Nemecku podľa noriem Medzinárodnej organizácie práce (ILO) sa v auguste udržala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Sezónne upravená miera nezamestnanosti vychádzajúca z noriem ILO dosiahla v Nemecku v auguste 4,2 %, čo je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci. V auguste minulého roka predstavovala nezamestnanosť 4,5 %.

Na sezónne neupravenej báze sa miera nezamestnanosti v Nemecku zmiernila na 4,2 % zo 4,3 % v júli. V auguste minulého roka zaznamenala 4,5 %.

Počet nezamestnaných v Nemecku v septembri nečakane vzrástol

Počet nezamestnaných v Nemecku zaznamenal tento mesiac nečakaný rast, miera nezamestnanosti sa však napriek tomu udržala v najväčšej ekonomike Európskej únie na historickom minime. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na údaje Spolkového úradu práce.

Počet nezamestnaných po úprave o sezónne vplyvy vzrástol v septembri o 1000 na 2,680 milióna, uviedol Spolkový úrad práce. Analytici pritom očakávali pokles o 5000.

Aj napriek rastu počtu nezamestnaných však miera nezamestnanosti na sezónne upravenej báze zotrvala na úrovni 6,1 %. To je najnižšia úroveň od zjednotenia Nemecka v roku 1990. "Dopyt po nových zamestnancoch zostáva aj naďalej veľmi vysoký," dodal na margo najnovších údajov šéf Spolkového úradu práce Frank Jürgen Weise.

Na neupravenej báze sa počet nezamestnaných znížil o 77.000 na 2,608 milióna. Príslušná miera nezamestnanosti klesla zo 6,1 % v auguste na 5,9 %.