Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v USA klesla v apríli na 8,1 percenta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Rick Bowmer

Spomalenie tvorby pracovných miest prichádza s poklesom optimizmu firiem, čo môže obmedziť rast miezd, ktorý je potrebný na podporu spotrebiteľských výdavkov.

Washington 4. mája (TASR) - Tvorba pracovných miest v USA sa v apríli spomalila druhý mesiac za sebou. Nezamestnanosť však napriek tomu klesla.

Americkí zamestnávatelia vytvorili v apríli 115.000 nových pracovných miest, čo je najmenší nárast počtu miest za ostatných 6 mesiacov, informovalo ministerstvo práce. Analytici v priemere očakávali nárast počtu miest o 160.000. Pre porovnanie v marci vzniklo v USA 154.000 pracovných miest a za posledných 6 mesiacov zamestnávatelia v USA mesačne priemerne vytvorili 197.000 nových pracovných miest.

Miera nezamestnanosti v USA klesla na 3-ročné minimum 8,1 % z 8,2 %, pričom analytici očakávali jej stagnáciu. Nezamestnanosť v Spojených štátoch je nad 8 % od februára 2009, odkedy sa začali zverejňovať mesačné správy o nezamestnanosti (rok 1948) - je to najdlhšie obdobie.

Spomalenie tvorby pracovných miest prichádza s poklesom optimizmu firiem, čo môže obmedziť rast miezd, ktorý je potrebný na podporu spotrebiteľských výdavkov. Na spotrebiteľské výdavky pripadá v USA až 70 % ekonomickej aktivity. Americká centrálna banka (Fed) považuje nezamestnanosť za "zvýšenú", čo je jeden z hlavných dôvodov, prečo sľúbila, že udrží úrokové sadzby na nízkej úrovni do konca roka 2014.

Súkromný sektor vytvoril v apríli 130.000 nových pracovných miest. V spracovateľskom priemysle vzniklo 16.000 miest.