Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v USA nečakane stúpa, tvorba nových miest prudko klesá

Foto: TASR/AP

Nepriaznivé údaje z trhu práce sú zlou správou pre prezidenta Baracka Obamu pred novembrovými prezidentskými voľbami.

Washington 1. júna (TASR) - Americkí zamestnávatelia vytvorili v máji 69.000 pracovných miest, čo je najmenej za 12 mesiacov. Analytici pritom počítali s vytvorením až 150.000 pracovných pozícií. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo práce. Tieto nepriaznivé výsledky z trhu práce komplikujú situáciu v celkovej ekonomike USA, ktorá podľa štvrtkových informácií (31.5.) zaznamenala za 1. štvrťrok medziročný rast len o 1,9 %.

Výsledkom bolo, že miera nezamestnanosti vzrástla v máji na 8,2 % z 8,1 % v apríli. To znamená prvý nárast nezamestnanosti za 11 mesiacov. Navyše, podľa ministerstva v predchádzajúcich dvoch mesiacoch (marec, apríl) vytvorili zamestnávatelia až o 49.000 pracovných miest menej, než pôvodne predpokladalo. To znamená okolo 73.000 pracovných miest, čo v porovnaní s mesačnou úrovňou tvorby pracovných pozícií za 1. štvrťrok predstavuje zhruba jednu tretinu.

Nepriaznivé údaje z trhu práce sú zlou správou pre prezidenta Baracka Obamu pred novembrovými prezidentskými voľbami. Hlavnou témou predvolebnej kampane jeho protivníka z Republikánskej strany Mitta Romneyho sa totiž stala práve ekonomika.