Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť vo Francúzsku vzrástla najviac za vyše tri roky

Ilustračné foto Francúzska Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva sa počet nezamestnaných v kontinentálnom Francúzsku zvýšil v auguste o viac než 50.000 na 3,56 milióna.

Paríž 27. septembra (TASR) - Nezamestnanosť vo Francúzsku zaznamenala v auguste prudký rast, najvýraznejší za viac než tri roky. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá zverejnila údaje francúzskeho ministerstva práce.

Podľa ministerstva sa počet nezamestnaných v kontinentálnom Francúzsku zvýšil v auguste o viac než 50.000 na 3,56 milióna. To je podľa AFP najvýraznejší mesačný rast počtu nezamestnaných od januára 2013, pričom nasledoval po miernom poklese v júli. Podľa vlády sa pod nepriaznivý výsledok čiastočne podpísali júlové teroristické útoky v Nice a Normandii, ktoré zasiahli cestovný ruch, najmä hotely, reštaurácie a oblasť zábavného priemyslu.

Niektorí analytici ale upozorňujú, že nielen teroristické útoky majú podiel na zvyšovaní počtu nezamestnaných. Ako povedal Mathieu Plane z ekonomického inštitútu OFCE, svoj podiel na tomto vývoji má aj fakt, že rast ekonomiky sa prakticky zastavil.

Čo sa týka celkového počtu nezamestnaných, teda aj po zahrnutí zámorských teritórií, ich počet podľa ministerstva práce predstavoval za august 3,81 milióna.

Najnovšie údaje sú približne sedem mesiacov pred prezidentskými voľbami tvrdou ranou pre prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý sa celkovo vo Francúzsku neteší veľkej popularite. Navyše, Hollande uviedol, že ak sa mu nepodarí docieliť výrazné zníženie nezamestnanosti, tak potom sa o úrad prezidenta na budúci rok uchádzať nebude.