Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Británii klesla na najnižšiu hodnotu od roku 1975

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako ONS uviedol, miera nezamestnanosti klesla za 3-mesačné obdobie do konca mája na 4,5 %. V porovnaní s predchádzajúcim 3-mesačným obdobím to znamená pokles o 0,2-percentuálneho bodu.

Londýn 12. júla (TASR) - Nezamestnanosť vo Veľkej Británii klesla hlbšie pod 5 % a dostala sa na 42-ročné minimum. Ukázali to dnes zverejnené údaje britského štatistického úradu ONS.

Ako ONS uviedol, miera nezamestnanosti klesla za 3-mesačné obdobie do konca mája na 4,5 %. V porovnaní s predchádzajúcim 3-mesačným obdobím to znamená pokles o 0,2-percentuálneho bodu.

Výsledok, ktorý predstavuje najnižšiu úroveň nezamestnanosti od roku 1975, je lepší aj v porovnaní s očakávaniami. Ekonómovia odhadovali, že nezamestnanosť klesne na 4,6 %.

Aj v oblasti zamestnanosti dosiahla Veľká Británia rekordné výsledky. V sledovanom období dosiahla miera zamestnanosti 74,9 %, čo je najvyššia hodnota od roku 1971, keď sa začali evidovať príslušné údaje.

Tempo rastu miezd v Británii čoraz viac zaostáva za infláciou



Tempo rastu miezd v Británii čoraz viac zaostáva za infláciou. Životný štandard Britov sa tak aj napriek klesajúcej nezamestnanosti zhoršuje. Oznámil to dnes štatistický úrad ONS.

To nie je dobrá správa pre ostrovnú ekonomiku, pre ktorú sú spotrebiteľské výdavky jedným z kľúčových motorov jej rastu. A skomplikuje aj diskusiu v centrálnej banke Bank of England (BoE) o zvýšení úrokových sadzieb.

Nedostatočný rast miezd tiež ukázal, akej výzve čelí premiérka Theresa Mayová a jej menšinová vláda. Pribúdajú totiž stále nové dôkazy, že domácnosti čoraz viac pociťujú dôsledky oslabenia libry po vlaňajšom referende o brexite.

Podľa najnovších údajov ONS priemerná mzda v Británii vrátane odmien po úprave o infláciu za tri mesiace do konca mája klesla medziročne o 0,7 %. To bol najstrmší pokles od polovice roka 2014.

Nominálne mzdy obyvateľov Spojeného kráľovstva v sledovanom období vzrástli medziročne o 1,8 %, najmenej od obdobia september-november 2014, a menej ako za tri mesiace do konca apríla, keď stúpli o 2,1 %.

Miera inflácie v Británii dosiahla v máji takmer štvorročné maximum 2,9 % a prekonala aj odhady analytikov.

BoE pozorne sleduje rast miezd, keďže jej pomáhajú odhadnúť, či zvýšenie inflácie vytvára dlhodobý tlak na ceny. Očakáva, že nominálne mzdy v Británii stúpnu tento rok o 2 %.