Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť vzrástla v júni vo väčšine štátov USA

Uchádzač o zamestnanie počas rozhovoru s náborovou pracovníčkou počas veľtrhu práce v americkom Arlingtone. Foto: TASR/AP

Americkej ekonomike sa nedarí naštartovať výraznejší rast, ktorý by podporil rýchlejšie vytváranie nových pracovných miest a posilnil spotrebiteľské výdavky.

Washington 20. júla (TASR) - Nezamestnanosť vzrástla minulý mesiac v 27 štátoch USA, čo je najviac za takmer rok. Uviedlo to dnes americké ministerstvo práce, ktoré zároveň dodalo, že miera nezamestnanosti sa znížila v 11 štátoch a Washingtone D.C a nezmenila sa v 12 štátoch.

Najvyššiu mieru nezamestnanosti má štát Nevada, presne 11,6 %, nasleduje Rhode Island (10,9 %) a Kalifornia (10,7 %). Na druhom konci rebríčka sú Severná Dakota s najnižšou mierou nezamestnanosti (2,9 %) a Nebraska (3,8 %).

Americkej ekonomike sa nedarí naštartovať výraznejší rast, ktorý by podporil rýchlejšie vytváranie nových pracovných miest a posilnil spotrebiteľské výdavky. Americká centrálna banka tento týždeň uviedla, že vytváranie nových pracovných miest bolo v júni a začiatkom júla "vlažné" vo väčšine jej oblastí. Navyše, aj výrobný sektor vo väčšine regiónov zaznamenal oslabenie.

Maloobchodné tržby klesli v júni už tretí mesiac po sebe, uviedla vláda tento týždeň. To mnohých ekonómov viedlo k zhoršeniu pôvodných prognóz rastu americkej ekonomiky za 2. štvrťrok. Viacerí sa domnievajú, že bude ešte slabší než rast ekonomiky za 1. kvartál, ktorý dosiahol medziročne iba 1,9 %.