Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nezamestnaný môže zarábať maximálne 143,40 eura

Ako však upozorňuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), musí spĺňať presne stanovené podmienky. Dôležitou podmienkou je mzda.

Bratislava 1. júla (TASR) - Evidovaný nezamestnaný Slovák, ktorý je odkázaný na dávku v nezamestnanosti, môže popri jej poberaní aj pracovať. Ako však upozorňuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), musí spĺňať presne stanovené podmienky.

Dôležitou podmienkou je mzda. Mesačná výplata totiž nesmie presiahnuť 143,40 eura, pričom jej výška sa vždy upravuje k júlu každého roka. Zákonom o sociálnych službách je stanovený aj maximálny počet odpracovaných hodín, konkrétne 64 mesačne.

Legislatíva upravuje aj možné pracovné pomery, ktoré môže takýto nezamestnaný využiť. Zarábať môže na tri možné pomery - dohoda o brigádnickej práci, dohoda o vykonaní práce a dohoda o pracovnej činnosti.

Základnou podmienkou poberania dávky v nezamestnanosti je vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Úrady práce môžu človeka z nej vyradiť z viacerých dôvodov, a to ak je zamestnancom, pracuje v zahraničí, živí sa ako samostatne zárobková osoba, je podnikateľom či živnostníkom.