Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nezamestnaných na úradoch práce by malo v tomto roku ubúdať

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pokles nezamestnanosti na Slovensku však môže spomaľovať štruktúra nezamestnaných, keďže stále je veľa dlhodobo nezamestnaných ľudí bez praxe a kvalifikácie.

Bratislava 22. januára (TASR) - Ľudí na úradoch práce by malo ubúdať. Analytici sú totiž presvedčení, že trend znižovania nezamestnanosti bude na Slovensku pokračovať aj v tomto roku. Podľa nich by mohla klesnúť pod úroveň 10 %. Splnili by sa tak aj očakávania samotnej vlády. Premiér Robert Fico vyhlásil, že pod 10 % by nezamestnanosť mohla klesnúť už v lete tohto roka.

"Predpokladáme, že pozitívny trend na trhu práce bude pretrvávať aj počas tohto roka. Slovenské hospodárstvo by totiž aj naďalej malo solídne rásť, pretrvávať by mali aj podmienky na rast spotreby, z čoho môžu profitovať aj naši obchodníci. Tým sa tak vytvárajú predpoklady aj na vznik nových pracovných miest. Veľkým prínosom však v tomto smere bude príchod štvrtej automobilky," skonštatovala analytička Poštovej banky Dominika Ondrová s tým, že miera nezamestnanosti by v záverečných mesiacoch tohto roka mohla poklesnúť pod hranicu 10 %.

V decembri minulého roka miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla úroveň 10,63 %. "Hoci nezamestnanosť v poslednom štvrťroku minulého roka znižovali aj administratívne vplyvy, hlavným ťahúňom jej poklesu bol zlepšujúci sa trh práce, ktorý bol schopný absorbovať významnú časť nezamestnaných. Rastúca ekonomika dáva predpoklad, že tento trend by mal pretrvávať aj v najbližších mesiacoch a sezónne očistená nezamestnanosť bude naďalej pozvoľna klesať," očakáva analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Pokles nezamestnanosti očakáva aj personálno-poradenská spoločnosť McRoy Group. Tá zároveň očakáva pribúdanie pracovných miest. "Zamestnanosť by mohla vzrásť o približne jeden percentuálny bod. Prácu by si teda mohlo nájsť približne 25.000 až 30.000 ľudí. Evidovaná nezamestnanosť, ktorá je očistená o ľudí, ktorí nie sú schopní okamžite nastúpiť do zamestnania, teda práceneschopných, či ľudí na aktivačných prácach alebo na absolventskej praxi, by mohla klesnúť pod 10 %," očakáva predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McRoy Group Luboš Sirota.

Podľa spoločnosti by pritom rast zamestnanosti mal byť podporený predovšetkým neustále sa zvyšujúcou výkonnosťou ekonomiky, najmä stúpajúcim dopytom po slovenských výrobkoch na najvýznamnejších exportných trhoch Slovenska. Najviac nových pracovných miest by preto mala vyprodukovať priemyselná výroba, konkrétne sektory automotive a strojárenstvo. McRoy Group očakáva, že najsilnejší rast by mali zaznamenať už tradične regióny Bratislavy, Považia a Košíc.

"Neskoršie očakávame aj výrazný rast zamestnanosti v Nitre a jej okolí, dôvodom bude avizovaná investícia automobilky Land Rover. K tomu však dôjde až po roku 2016, keďže výstavba fabriky a s ňou spojený príchod subdodávateľských firiem si vyžiada istý čas," dopĺňa Sirota s tým, že rásť na Slovensku by mali aj priemerné mzdy. Predpokladá, že o tri percentá v nominálnom vyjadrení, v reálnom vyjadrení by mal rast dosiahnuť dve percentá. Rast zamestnanosti a miezd by mohol podľa spoločnosti McRoy Group pokračovať aj v roku 2017, aj keď už miernejším tempom.

Koršňák však upozornil na to, že pokles nezamestnanosti na Slovensku môže spomaľovať štruktúra nezamestnaných, keďže stále je veľa dlhodobo nezamestnaných ľudí bez praxe a kvalifikácie. Okrem toho je podľa neho na Slovensku nerovnomerné regionálne rozloženie nezamestnanosti, ako aj nízka mobilita nezamestnaných v niektorých regiónoch. "V niektorých častiach Slovenska tak môžu zamestnávatelia už v súčasnosti neraz narážať na problém, že medzi nezamestnanými nevedia nájsť vhodných kandidátov na obsadzované pracovné miesto. Nevhodnú štruktúru uchádzačov o prácu na domácom trhu práce riešia preto domáci zamestnávatelia čoraz častejšie aj dovozom pracovnej sily zo zahraničia," dodal Koršňák.