Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Nezaradení poslanci navrhnú zdaniť príjmy zo schránkových firiem

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Pozmeňujúci návrh vytvorili na základe podnetu odborníkov z Katedry finančného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Príjmy zo zahraničných schránkových firiem by nemali uniknúť zdaneniu. Presvedčení sú o tom nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála. Na najbližšej schôdzi v parlamente chcú preto predložiť pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov. Navrhnú, aby transpozícia smernice ATAD (Anti-tax avoidance directive), teda smernice proti praktikám vyhýbania sa daňovým povinnostiam, bola rozšírená aj na fyzické osoby stojace za zahraničnými schránkovými firmami.

Poslanci vytvorili pozmeňujúci návrh na základe podnetu odborníkov z Katedry finančného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. "Pri prerokúvaní v parlamente budeme navrhovať rozšírenie aj na spoločníkov Penty a ďalšie fyzické osoby, ktorí majú spleť schránkových firiem v daňových rajoch, a prostredníctvom nich sa dokážu vyhýbať plateniu daní na Slovensku," priblížil v správe pre médiá poslanec Miroslav Beblavý.

Novela zákona o dani z príjmov je už v druhom čítaní v parlamente. Predložil ju rezort financií. Poslanci upozornili, že určuje povinnosť zdaňovať príjmy na Slovensku osobám, u ktorých je možné, že sa trvalo zdržujú v krajine, napríklad keď na Slovensku vlastnia nehnuteľnosť. Zdaňovať príjmy by tak podľa nich museli športovci, modelky či herci, no majitelia schránkových firiem by sa tejto povinnosti vyhli, pretože nové pravidlá sa nemajú týkať schránkových firiem, ktoré sú založené fyzickými osobami.

Podľa odborníčky na dane a odvody Jaroslavy Lukačovičovej, ktorá spolupracuje s nezaradenými poslancami, je riešením legislatívnej diery rozšírenie povinnosti aj na fyzické osoby stojacimi za firmami v zahraničí. "Na to, aby sa fyzické osoby za schránkovými firmami nevyhli zdaneniu, stačí rozšíriť takzvané CFC pravidlá aj na fyzické osoby. Legislatívno-technicky sa dokonca netreba ani moc trápiť, základný návod už je v Smernici ATAD," myslí si Lukačovičová.

Zároveň dodala, že pri prepojení s ďalšími nástrojmi, prípadne s reportingovými povinnosťami, môžu tieto pravidlá slúžiť napríklad aj na identifikáciu väzieb politikov, čo by slúžilo ako nadstavba registra partnerov verejného sektora.

"Tvrdenia poslanca Beblavého, ktoré dnes publikoval pri ohlásení zámeru podať pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmu, považujeme za zavádzajúce a voči našej spoločnosti nekorektné. Penta Investments, ktorej jedinými majiteľmi sú jej piati partneri, pri svojom podnikaní nevyužíva žiadne schránkové firmy a ani daňové raje," uviedol v reakcii hovorca Penty Gabriel Tóth. Organizačná štruktúra ich skupiny je podľa neho už niekoľko rokov transparentne zverejnená, pričom jednotlivé spoločnosti sídlia výlučne v európskych krajinách.

Penta a jej spoločnosti zároveň podľa Tótha patria na Slovensku medzi najväčších platiteľov dane z príjmu. "Samotná spoločnosť Penta Investments zaplatila len za minulý rok viac ako 9,3 milióna eur na dani z príjmov, ak k tomu prirátame aj spoločnosti patriace do skupiny (nemocnice Svet zdravia, Dôvera, Dr. Max a pod.), ide celkovo o sumu vyše 33 miliónov eur," vyčíslil s tým, že spolu za posledných päť rokov spoločnosti v skupine Penta podnikajúce na Slovensku zaplatili na dani z príjmu viac ako 130 miliónov eur. "Plne si tak uvedomujeme spoločenskú zodpovednosť nášho podnikania a nevyhýbame sa povinnostiam, ktoré z neho vyplývajú," dodal Tóth.