Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nezisková organizácia Orchidamos pomáha na hornej Nitre štvrťstoročie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pôvodne vznikla ako nadácia, ktorá sa spája s organizovaním významnej športovej udalosti na hornej Nitre - Majstrovstiev sveta juniorov v zápasení oboch štýlov.

Prievidza 6. marca (TASR) – Nezisková organizácia Orchidamos v Prievidzi si v týchto dňoch pripomína štvrťstoročie svojho vzniku. Je jednou z najstarších organizácií tohto zamerania na hornej Nitre, ktorá za uvedené obdobie podporila vyše 200 projektov sumou viac ako 90.000 eur.

"Tieto prostriedky išli na pomoc zdravotníctvu, vzdelávaniu, kultúre, telesne postihnutým športovcom, ale aj na humanitárne a charitatívne projekty, na propagáciu masového športu, tiež na vydávanie publikácií o histórii športu aj o významných osobnostiach v regióne. Zo športových akcií každoročne podporujeme medzinárodné turnaje mládeže v zápasení, šachové turnaje, akcie pod názvom Vykročme spoločne za zdravím alebo Cvičí celá rodina. Sú to však aj petangové súťaže a podporili sme aj lyžiarske Majstrovstvá Európy kadetov, ktoré sa uskutočnili mimo nášho regiónu - vo Vyšnej Boci," informoval predseda správnej rady neziskovej organizácie Teodor Palkovič.

Pôvodne vznikla ako nadácia, ktorá sa spája s organizovaním významnej športovej udalosti na hornej Nitre - Majstrovstiev sveta juniorov v zápasení oboch štýlov. Uskutočnili sa v roku 1991 v prievidzskej športovej hale za účasti športovcov z 28 krajín. "Majstrovstvá pripravil na vysokej úrovni približne 20-členný organizačný výbor. Dostalo sa nám uznania od predstaviteľov našej vlády aj svetových športových organizácií. Tešilo nás to, pretože to bola dobrá reprezentácia nielen mesta Prievidza, ale tiež Slovenska. Musím povedať, že členovia organizačného štábu pracovali bez nároku na odmenu. Aj táto ich obetavosť prispela k tomu, že po prvý raz v histórii takého veľkého športového podujatia na našom účte namiesto dlhov zostal prebytok - okolo 800.000 tisíc korún (viac než 26.500 eur). Keď sme sa rozhodovali, čo s prebytkom financií, dohodli sme sa, že si nemôžeme dovoliť, aby sa peniaze neúčelne minuli alebo rozdelili medzi organizátorov. Tak v roku 1992 vznikla najskôr nadácia, ktorá sa potom pretransformovala na neziskovú organizáciu," vysvetlil Palkovič, ktorý bol nielen predsedom Okresného národného výboru v Prievidzi, ale aj predsedom organizačného výboru majstrovstiev sveta.

Podľa neho finančný majetok organizácie tvorí istina vložená do banky pri vzniku nadácie. Organizácia stále využíva príspevky sponzorov, organizácií, ale najmä prostriedky získané od občanov z dvoch percent odvedených daní. "Našu neziskovú organizáciu budeme v doterajšom duchu spravovať aj v ďalšom období, aby naďalej plnila ciele, pre ktoré vznikla," uzavrel predseda správnej rady.