Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Neziskové organizácie varujú, že bez 2 % z daní nebudú môcť pomáhať

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V roku 2012 išlo najviac ich financií práve verejným inštitúciám, ako sú školy, nemocnice alebo mestá a obce. Najväčší podiel z týchto prostriedkov získava kultúra na Slovensku.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Slovenský neziskový sektor bije na poplach. V budúcom roku totiž podľa jeho zástupcov klesne asignácia z daní z príjmov právnických osôb zo súčasných dvoch na jedno percento.

Neziskové organizácie by tak prišli o 7 až 8 miliónov eur, čo môže vážne ohroziť mnohé verejnoprospešné aktivity a projekty v oblasti sociálnych služieb, podpory vzdelávania či ochrany kultúrneho dedičstva.

Neziskovky tvrdia, že ministerstvo financií predloženou novelou zákona o dani z príjmov porušilo dohodu dosiahnutú vzájomnými rokovaniami. Kým dnes môžu firmy usmerniť využitie 2 % svojich daní v prospech verejnoprospešných tém za predpokladu, že dajú aj 0,5 % vo forme daru, po novom sa má táto podmienka zdvojnásobiť. Ak teda nedarujú 1 % z vlastného zisku, budú môcť asignovať už iba 1 % dane.

"Máme signály, že pre mnohých je to neprekonateľné. Dnes nemajú ochotu vzdať sa takéhoto objemu peňazí v prospech verejných aktivít," uviedol predseda komory mimovládnych neziskových organizácií pri Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Zástupcovia sektora považujú za nemožné, aby organizácie pôsobiace v charite, školstve či zdravotníctve uniesli takúto zmenu. "Ak sa nezasiahne, je dosť pravdepodobné, že množstvo týchto organizácií neprežije a skončí," obáva sa autor asignačného modelu Peter Haňdiak. "Takýto výpadok by si tento sektor nemohol dovoliť a znamenalo by to enormné zníženie všetkých činností, ktoré poskytuje verejnoprospešný sektor, a činností, kde v mnohých prípadoch supluje aj štát," dodal.

Najviac peňazí z asignácie od firiem prišlo do sektora v roku 2009, a to vyše 37 miliónov eur. Za dva roky klesla táto suma o tretinu približne na 25 miliónov eur. Zhruba na tejto úrovni sa príjem neziskoviek z daní právnických osôb pohybuje aj dnes. Z nich asi 7 až 9 miliónov eur prerozdeľujú firemné nadácie a nadačné fondy. V roku 2012 išlo najviac ich financií práve verejným inštitúciám, ako sú školy, nemocnice alebo mestá a obce. Najväčší podiel z týchto prostriedkov získava kultúra na Slovensku.

Firmy na rozdiel od jednotlivcov podporujú najmä ťažké a problematické témy, kde by výpadok chýbal najviac. "Budeme mať na ulici viac ľudí bez domova, viac chorých detí, menej opravených pamiatok či detských ihrísk," konštatoval programový riaditeľ Nadácie Pontis Pavel Hrica. Neziskovky preto vyzývajú poslancov Národnej rady (NR) SR, aby pri rokovaní o vládnej novele pokles asignácie zastavili.

Rezort financií v reakcii upozornil, že s predstaviteľmi mimovládnych organizácií sa už v roku 2009 dohodol na postupnom znižovaní percenta asignačnej dane z 2 % až na 0,5 %. Na budúci rok by mala byť na úrovni 1,5 % za predpokladu, že firma daruje aj 1 % z vlastného zisku. Dôvodom takéhoto riešenia bola podľa hovorkyne ministerstva Alexandry Gogovej skutočnosť, že väčšina firiem poukazovala podiel zaplatenej dane svojim vlastným nadáciám či občianskym združeniam. "Práve uvedené bolo impulzom pre zavedenie systému naviazania výšky percenta pre poukázanie podielu zaplatenej dane aj na povinnosť daňovníka poskytnúť finančný dar na verejnoprospešné účely z vlastných zdrojov," zdôvodnila pre TASR.


NOVA chce zachovať daňovú asignáciu pre neziskové organizácie
Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic (NOVA) plánuje v stredu (22.10.) v parlamente predložiť pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov. Chce navrhnúť zachovanie daňovej asignácie pre neziskové organizácie vo výške 2 %. "Zatiaľ sa darilo v minulých rokoch posúvať účinnosť znižovania asignácie právnických osôb. Navrhneme, aby sa posunul tento mechanizmus o ďalší rok," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii Lipšic.

Podľa nezaradeného poslanca bolo totiž avizované, že pokles asignácie bude kompenzovaný inými mechanizmami, ktoré by mali motivovať podnikateľský sektor, aby sponzoroval neziskové aktivity. "Tieto nové mechanizmy však zatiaľ neboli zavedené, respektíve tie, ktoré boli zavedené, nefungujú. Dôkazom toho je, že každý rok klesá celkový asignačný výnos z dane z príjmov právnických osôb," tvrdí Lipšič. Ako príklad nefungujúcich opatrení uviedol, že na Slovensku napríklad nie je komplexný zákon o sponzorstve.

Lipšic je taktiež presvedčený, že aj firmy by mali rozhodovať o tom, na aké verejnoprospešné ciele chcú svoje dane venovať.