Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Optimizmus malých podnikov v USA bol najnižší od roku 2012

Na archívnej snímke budovy v centre mesta v Kansas City. Foto: TASR/AP

Inflácia bola opäť označená za hlavný problém firiem. A zároveň trh práce sa uvoľnil len mierne, skonštatoval hlavný ekonóm NFIB Bill Dunkelberg.

Washington 9. apríla (TASR) - Optimizmus malých firiem v USA v marci klesol už tretí mesiac po sebe a na najnižšiu úroveň od konca roka 2012. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu Národnej federácie nezávislého podnikania (NFIB). TASR o tom informuje na základe správy portálu CNBC.

Takzvaný index optimizmu pre malé podniky v USA sa v marci znížil na 88,5 bodu z 89,4 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Dosiahol tak najnižšiu úroveň od decembra 2012 a výrazne zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že stúpne na 90,2 bodu.

Inflácia bola opäť označená za hlavný problém firiem. A zároveň trh práce sa uvoľnil len mierne, skonštatoval hlavný ekonóm NFIB Bill Dunkelberg.

Celkovo 25 % majiteľov malých firiem uviedlo, že inflácia bola najväčším problémom pri prevádzkovaní ich podniku (vyššie vstupné a mzdové náklady). To bolo o dva body viac ako vo februári.

A zároveň percento vlastníkov, ktorí zaznamenali nárast reálnych tržieb, kleslo v marci na -18 % z -10 % vo februári.

Okrem toho sa plány vlastníkov malých firiem na nábor ďalej spomaľujú, pričom len 11 % plánuje vytvoriť nové pracovné miesta v nasledujúcich troch mesiacoch. To je pokles o jeden bod oproti februáru a najnižšia úroveň od mája 2020.