Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

NGEU: EK prijala tretiu žiadosť SR o platbu vo výške 662 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Tretia platba, ktorá je očistená o predbežné financovanie, sa týka stanovených 21 míľnikov a 6 cieľov.

Brusel 26. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že prijala tretiu žiadosť Slovenska o platbu vo výške 662 miliónov eur v rámci nástroja na podporu oživenia hospodárstva a odolnosti (RRF), ktorý je súčasťou postpandemického ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Tretia platba, ktorá je očistená o predbežné financovanie, sa týka stanovených 21 míľnikov a 6 cieľov. Tie zahŕňajú súbor transformačných reforiem zameraných na zlepšenie právneho rámca na podporu obnoviteľných zdrojov energie, podporu ekologickej obnovy budov, vytvorenie schémy dekarbonizácie priemyslu a zabezpečenie účinnejšieho uplatňovania existujúcich pravidiel ochrany prírody.

Reformy zahŕňajú aj prípravu stratégie na usmernenie digitálneho prechodu hospodárstva, vyhlásenie nových výziev na posilnenie spolupráce medzi akademickými výskumníkmi a súkromnými spoločnosťami a zlepšenie dostupnosti a kvality vzdelávacieho systému vrátane predškolských zariadení.

Komisia spresnila, že slovenská žiadosť o platbu zahŕňa dôležité investície na vytvorenie nových centier digitálnych inovácií a na zabezpečenie ekologizácie vozového parku národných policajných síl prostredníctvom ich vybavenia elektrickými a hybridnými vozidlami.

Celkový plán Slovenska na obnovu a posilnenie odolnosti bude financovaný z grantov vo výške 6,4 miliardy eur. Platby v rámci RRF sú založené na výkonnosti a závisia od toho, či Slovensko zrealizuje investície a reformy uvedené v národnom pláne obnovy a odolnosti.

Komisia slovenskú žiadosť posúdi a následne zašle Hospodárskemu a finančnému výboru Rady EÚ svoje predbežné posúdenie plnenia míľnikov a cieľa zo strany Slovenska, ktoré sú potrebné na uskutočnenie tejto platby.