Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Nie každému v Európe sa páči, že ČR a SR stavili na atómové elektrárne

Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) víta predsedu vlády ČR Petra Nečasa, ktorý prichádza na historicky prvé spoločné rokovanie vlád Slovenskej a Českej republiky v priestoroch hotela Elizabeth 29. októbra 2012 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zároveň podľa slovenského premiéra záťažové testy potvrdili, že české a aj slovenské atómové elektrárne majú vysoký štandard bezpečnosti v porovnaní s ostatnými elektrárňami v Európe.

Uherské Hradiště 29. októbra (TASR) – Nie každej krajine v Európe sa páči, že Slovenská republika a Česká republika stavajú svoju energetickú bezpečnosť na atómových elektrárňach. Po dnešnom spoločnom rokovaní vlád obidvoch krajín v Uherskom Hradišti to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

Jeho český kolega Petr Nečas (ODS) potvrdil, že oba štáty majú záujem o pokračovanie programov jadrovej energetiky, keďže v oboch krajinách je to národný záujem. "Je to skutočný národný záujem," vyhlásil predseda vlády ČR.

Fico si zároveň myslím, že sú krajiny v Európe, ktoré by najradšej kládli prekážky a ktoré by boli najradšej, keby tieto atómové elektrárne buď mali stále problémy, alebo mali byť v nejakom okamihu zatvorené. Za slovenskú vládu, a tiež aj ako to počul z úst českého premiéra Petra Nečasa, takýto postup odmieta.

"Každá krajina má suverénne právo rozhodnúť sa pre energetický mix, teda koľko percent elektrickej energie sa bude vyrábať z jadra," dodal Fico. Na Slovensku si podľa jeho slov bez atómových elektrární nevieme predstaviť energetickú bezpečnosť.

Zároveň podľa slovenského premiéra záťažové testy potvrdili, že české a aj slovenské atómové elektrárne majú vysoký štandard bezpečnosti v porovnaní s ostatnými elektrárňami v Európe. "Odmietame, aby politické orgány EÚ politizovali problém bezpečnosti atómových elektrární. Toto je výsostne odborná technická otázka," podotkol predseda vlády SR.



Premiéri obidvoch krajín sa na rokovaní venovali aj otázke odkúpenia menšinového balíka v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) českou firmou Energetický a průmyslový holding (EPH). Premiér Fico zopakoval, že slovenský minister hospodárstva má na základe rozhodnutia vlády pokračovať v rokovaniach o vstupe tejto firmy do SPP. "Je vysoko pravdepodobné, že dotiahneme proces do úspešného podpísania dohody," dodal.