Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Nie som naklonený žiadnym časovým odkladom pre Grécko, vraví premiér

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zároveň však Robert Fico dodal, že nie je ani zástancom ´vyhodenia´ Grécka z eurozóny.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nie je naklonený žiadnym časovým odkladom v súvislosti so záväzkami Grécka, týkajúcimi sa programu medzinárodnej pomoci. Rovnaký názor má aj na ďalšie oddlžovanie tejto krajiny zo strany Európskej únie (EÚ).

"Gréci si musia túto cenu zaplatiť sami a potom im môžeme pomôcť, inak nie," povedal Fico na dnešnom brífingu počas konferencie Európske riešenia hospodárskej krízy. Zároveň však dodal, že nie je ani zástancom "vyhodenia" Grécka z eurozóny.

Opatrenia, ktoré sa urobili v súvislosti so záchranou Grécka a jeho zotrvania v eurozóne, podľa premiéra nevyriešili jeho vážny dlhový problém. Práve naopak, zadlženosť krajiny sa v posledných rokoch ešte zvýšila a grécka ekonomika je už dlhodobo v recesii. Počas 3. štvrťroku 2012 sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny prepadol medziročne o 7,2 %.

Ako ďalej informoval podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, v rámci ďalšieho osudu Grécka bude dôležité ďalšie rokovanie ministrov financií eurozóny. To sa má uskutočniť už budúci týždeň a zhodnotia sa na ňom aktuálne úsporné opatrenia, ktoré grécka vláda nedávno prijala.

"Prebiehajú tam veľmi intenzívne rokovania medzi Európskou centrálnou bankou, Európskou komisiou a Medzinárodným menovým fondom, aby dali jednoznačné odporúčania ministrom financií, ktorí potom o ďalších krokoch na budúci týždeň rozhodnú," avizoval Šefčovič.