Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Niekoľko zahraničných bánk uvažuje o odchode z Maďarska

Guvernér novinárom zároveň povedal, že nemá obavy z deflácie a aprílový pokles spotrebiteľských cien v krajine považuje len za jednorazovú záležitosť.

Budapešť 22. mája (TASR) - Niekoľko zahraničných bánk, ktoré pôsobia na maďarskom trhu, naznačilo, že možno odídu z krajiny. Uviedol to guvernér maďarskej centrálnej banky György Matolcsy, ktorý sa domnieva, že očistenie bankového sektora v krajine od zlých úverov by mohlo prilákať nových kupcov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Niekoľko veľkých zahraničných bánk v Maďarsku vyslalo signál, že z krajiny možno odídu,"
povedal Matolcsy. Dodal, že program centrálnej banky, ktorého cieľom bolo očistiť bankový systém od zlých úverov, by v konečnom dôsledku mohol prilákať nových kupcov.

Guvernér novinárom zároveň povedal, že nemá obavy z deflácie a aprílový pokles spotrebiteľských cien v krajine považuje len za jednorazovú záležitosť. Konkrétne, ceny tovarov a služieb v Maďarsku v apríli klesli, prvýkrát od roku 1968, a to medziročne o 0,1 %.

"Nemám obavy z deflačných rizík v prípade maďarskej ekonomiky, ale veľmi ma znepokojuje hrozba deflácie v Európskej únii, predovšetkým v eurozóne," spresnil Matolcsy.