Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Niektoré členské krajiny NATO napriek sľubom znížia vojenské rozpočty

Rokovanie lídrov NATO v Prahe v roku 2002. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Organizácia vo svojej správe tvrdí, že Británia, Bulharsko, Kanada, Nemecko, Maďarsko a Taliansko sú na najlepšej ceste znížiť v tomto roku svoje vojenské výdavky.

Brusel 26. februára (TASR) - Napriek tvrdej diskusii a slávnostným sľubom zo strany NATO niektorí členovia aliancie krátia svoje rozpočty na obranu, vyhlásila dnes britská organizácia European Leadership Network (ELN).

Organizácia vo svojej správe tvrdí, že Británia, Bulharsko, Kanada, Nemecko, Maďarsko a Taliansko sú na najlepšej ceste znížiť v tomto roku svoje vojenské výdavky. Francúzsko svoj rozpočet zrejme ponechá na rovnakej úrovni.

"Napriek ruskej agresii na Ukrajine a silným slovám lídrov NATO, že to zmenilo situáciu v európskej bezpečnosti, všetky dôkazy naznačujú, že všetko pokračuje ako zvyčajne,"
vyhlásil riaditeľ ELN Ian Kearns.

Lídri NATO v septembri prisľúbili "zvrátiť trend poklesu obranných výdavkov".

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg 6. februára vyhlásil, že celkové obranné výdavky členov aliancie vlani klesli o tri percentá.

Správa organizácie ELN skúmala vojenské výdavky v 14 z 28 členských krajín NATO, v ktorých už boli rozhodnutia o obrannom rozpočte na rok 2015 oficiálne oznámené alebo informácie o nich zverejnili v predstihu. Vynechané boli Spojené štáty, ktorých vojenský rozpočet podľa ELN predstavuje 75 percent výdavkov NATO.

ELN v správe uviedla, že šesť krajín - Litva, Lotyšsko, Holandsko, Nórsko, Poľsko a Rumunsko - svoje rozpočty na obranu zvýši, ale ani tak nedosiahnu dve percentá HDP, s ktorými súhlasili na summite NATO. Zo skúmaných krajín tento cieľ v roku 2015 dodrží iba Estónsko.