Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Niektoré výhry z tombol sa zdaňujú, výhercovia by si to mali overiť

Česká stávková kancelária vypísala kurzy na to, koľko peňazí sa u Ratha nájde a kde budú ukryté. Foto: ifortuna.cz

Výhercom tak po ich nadobudnutí plynú isté povinnosti, na čo by podľa hovorkyne Finančnej správy (FS) SR Patrície Macíkovej nemali zabúdať napríklad šťastlivci zo silvestrovskej tomboly.

Bratislava 2. januára (TASR) - Nie každá výhra podlieha zdaneniu, ale netreba zabúdať na to, že niektoré výhry sa zdaňujú. Výhercom tak po ich nadobudnutí plynú isté povinnosti, na čo by podľa hovorkyne Finančnej správy (FS) SR Patrície Macíkovej nemali zabúdať napríklad šťastlivci zo silvestrovskej tomboly.

"Zdaňovať sa nemusia výhry v lotériách a podobných hrách, ktoré sú prevádzkované na základe povolenia vydaného podľa zákona o hazardných hrách," priblížila Macíková. Ide podľa jej slov napríklad o hry Loto, Joker, Keno, hazardné hry v kasínach či dostihové stávky. "Rovnako sa nezdaňujú obdobné výhry zo zahraničia," doplnila.

Za ustanovených podmienok sa podľa jej slov nezdaňujú ani prijaté ceny a výhry, ktoré neprevyšujú hranicu 350 eur. Ak získaná cena alebo výhra tento zákonom stanovený limit prevýši, zdaní sa len príjem presahujúci danú sumu. Platí to vtedy, ak ide o cenu z verejnej súťaže alebo zo súťaže, v ktorej je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, či ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže. Prípadne, ak je to výhra z reklamnej súťaže alebo zo žrebovania, či cena zo športovej súťaže.

Ak nie sú splnené tieto podmienky, ide o zdaniteľný príjem. Ak teda cena alebo výhra nesúvisí s výkonom závislej činnosti daňovníka, s jeho podnikaním alebo s inou samostatnou zárobkovou činnosťou, či s príjmom z kapitálového majetku, považuje za "ostatný príjem".

V tombolách, kde je súčet všetkých cien spolu nižší ako 1500 eur, sa výhry nezdaňujú. V prípade, že súčet výhier spolu prevyšuje sumu 1500 eur, záleží od toho, akú cenu výherca získa. Ak je výhra nižšia ako 350 eur, zdaňovať sa nemusí.

Zdanenie sa pritom týka aj cien a výhier, keď súťaž vyhlási zamestnávateľ. V tomto prípade sa však podobne zdaní iba hodnota ceny prevyšujúcej hranicu 350 eur.