Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

NIKA:Listom eurokomisára nedisponuje, list od EK je štandardný nástroj

Na archívnej snímke eurokomisár pre justíciu Didier Reynders. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minulý týždeň informovalo PS o tom, že EK pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o viac ako 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť.

Bratislava 13. februára (TASR) - Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) pre TASR uviedla, že nedisponuje listom od eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa. Ten mal podľa europoslanca Martina Hojsíka (PS) zaslať tento list v deň schvaľovania novely Trestného zákona. Európska komisia (EK) zaslala zároveň list v súvislosti s posudzovaním štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy a je to štandardný nástroj.

Kancelária podpredsedu vlády SR a vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD) tak reagovala na vyjadrenia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS), že vláda ohrozuje peniaze z Európskej únie (EÚ). EK totiž podľa PS zaslala Slovensku dva listy, v ktorých varuje, že Slovensko môže prísť o miliardy eur.

"Ide o štandardný nástroj komisie, ktorý využíva v prípade, že pre posúdenie potrebuje vysvetlenia alebo doplnenia poskytnutých informácií alebo podkladov. V prípade potreby sa využíva v rámci posudzovania aj pri iných krajinách," uviedla kancelária podpredsedu.

EK môže podľa nej pozastaviť dvojmesačné hodnotenie žiadosti, kým neprídu zo strany členského štátu uspokojivé odpovede. Kancelária Kmeca pripomenula, že pozastavenie posudzovania žiadosti už Slovensko zažilo aj v prípade hodnotenia druhej žiadosti o platbu na konci roka 2022.

"V súvislosti so štvrtou žiadosťou o platbu má EK otázky vo vzťahu k niekoľkým témam, na ktoré v súčasnosti NIKA v spolupráci s príslušnými ministerstvami pripravuje odpovede," uzavrela NIKA s tým, že pozastavenie hodnotenia tejto platby nemá vplyv na podávanie ďalších žiadostí o platby, pokiaľ sa zachovajú všetky podmienky na predloženie žiadosti.

Minulý týždeň informovalo PS o tom, že EK pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o viac ako 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť.