Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na stúpajúci záujem o malometrážne byty v Nitre zareagovali developeri

Ilustračné foto, Nitra Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na jednej strane ľudia nakupujú byty ako investíciu s vidinou ich budúceho prenájmu, na druhej strane predávajúci svoje ponuky stiahli a čakajú, že s príchodom Jaguaru ešte ceny porastú.

Nitra 15. mája (TASR) – Trh s nehnuteľnosťami v Nitre poznačil avizovaný príchod automobilky Jaguar Land Rover do nitrianskeho priemyselného parku, ale aj lacné hypotéky. Kombinácia týchto dvoch faktorov spôsobila, že trh s nehnuteľnosťami pod Zoborom prechádza neštandardným obdobím. Ceny nehnuteľností za posledné obdobie stúpli priemerne o 10 až 15 percent.

Na jednej strane ľudia nakupujú byty ako investíciu s vidinou ich budúceho prenájmu, na druhej strane predávajúci svoje ponuky stiahli a čakajú, že s príchodom Jaguaru ešte ceny porastú. Ako sa bude správať trh v ďalších mesiacoch, nedokážu odhadnúť ani realitní makléri. Beata Hudzovičová z Nitrianskej realitnej kancelárie predpokladá, že ceny bytov pravdepodobne budú rásť. Silvia Salvová z Directreal sa domnieva, že to tak byť nemusí, pretože investori plánujú výstavbu cenovo dostupných bytov najmä pre mladé rodiny, čo môže mať vplyv na ceny najmä starších bytov.

Podľa realitných maklérov je dopyt po nehnuteľnostiach v súčasnosti vyšší ako ponuka. Záujem je najmä o menšie a lacnejšie byty, na čo zareagovali aj developeri. Na Kyneku by malo do konca roka 2017 pribudnúť 100 malometrážnych bytov v desiatich bytových domoch. Ďalšie najmä dvojizbové byty by mali vyrásť v rezidencii na Šindolke, v štádiu príprav je aj výstavba bytov na Polygone.