Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Univerzita v Nitre bude spolupracovať s Heinekenom

Na snímke budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre bude spolupracovať vo vedeckovýskumnej a aplikačnej činnosti so spoločnosťou Heineken Slovensko.

Nitra 13. novembra (TASR) – Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre bude spolupracovať vo vedeckovýskumnej a aplikačnej činnosti so spoločnosťou Heineken Slovensko, a. s., Hurbanovo. Rámcovú zmluvu o spolupráci podpísali koncom tohto týždňa zástupcovia firmy a univerzity. Podľa technického riaditeľa Heinekenu Milana Slávika spoločnosť neodštartovala spoluprácu s SPU podpisom tejto zmluvy. „S univerzitou máme viacročnú intenzívnu spoluprácu najmä v oblasti šľachtenia, kultivácie a definovania agrotechnických podmienok sladovníckeho ozimného alebo jarného jačmeňa. Zmluva však dáva možnosť vzájomne výhodnú kooperáciu rozvíjať a prehlbovať,“ skonštatoval Slávik.

V Hurbanove funguje druhá najväčšia sladovňa v rámci Heinekenu, ktorá vyprodukuje za rok 110.000 ton sladu. „Na toto množstvo potrebujeme ročne okolo 135.000 ton sladovníckeho jačmeňa. Naším cieľom je získať ho z domácich zdrojov, a to aj v rámci udržateľnosti životného prostredia,“ povedal Slávik. Vo firme podľa jeho slov riešilo svoje diplomové práce viacero študentov SPU a mnohí absolventi univerzity vo firme aj pôsobia. „Máme záujem o šikovných absolventov z SPU, najmä tých, ktorí majú vynikajúce poznatky z agronómie, z oblastí súvisiacich s jačmeňom, sladom, pivom.“

Základom vedeckovýskumnej a vývojovej činnosti bude podľa informácie hovorkyne SPU Renáty Chosraviovej plnenie úloh vedeckého, technologického a technického rozvoja v oblastiach dôležitých pre rozvoj inovačného potenciálu firmy. Spolupráca bude zameraná na oblasť aplikovaného výskumu a vývoj nových technológií. Realizovať sa bude prostredníctvom činností súvisiacich so sladovníckou a pivovarníckou problematikou, spolupráce na projektových zámeroch v rámci programu spoločného výskumu, konzultácií súvisiacich s inováciami v pivovarníckych technológiách, prípravy testovacích várok piva vrátane analýz vstupných surovín, medziproduktov a finálnych výrobkov, ich vyhodnotení, overovaní nových, inovatívnych technologických postupov výroby piva, inovačného výskumu v oblasti nápojov, výskumu zameraného na hodnotenie kvality jačmeňa, výroby a hodnotenia kvality sladu.