Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nitrianska radnica chce vymôcť od dlžníkov státisíce eur

Ďalekohľad vďaka svojmu uchyteniu o podstavec, ktoré je plynulo otočné o 360 stupňov, umžňuje výhľad na celú Nitru. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Len na poplatkoch za odvoz komunálneho odpadu dlhujú mestu neplatiči sumu 1.467. 000 eur.

Nitra 17. februára (TASR) – Nitriansky magistrát eviduje daňové nedoplatky v hodnote státisícov eur. Len na poplatkoch za odvoz komunálneho odpadu dlhujú mestu neplatiči sumu 1.467.000 eur. Podľa slov primátora Jozefa Dvonča využíva radnica všetky dostupné možnosti, ako sa k peniazom dostať.

Mesto už niekoľko rokov na svojej internetovej stránke zverejňuje mená dlžníkov, využíva na vymáhanie dlhov exekúcie, záložné právo i dedičské konania. „Permanentne riešime nedoplatky, máme aj oddelenie vymáhania pohľadávok. Tých opatrení je veľa, momentálne zvažujeme zverejnenie mien dlžníkov, nielen na webovej stránke, ale aj inde. A, samozrejme, nikto nemôže očakávať nejakú podporu alebo výhodu, pokiaľ si neplní povinnosti voči mestu,“ povedal Dvonč.

Novinky pri vymáhaní nedoplatkov prinesie mestám nový exekučný poriadok, ktorý vstúpi do platnosti od 1. apríla. Ten zavádza zriadenie jediného exekučného súdu v Banskej Bystrici a ďalšie zmeny, ktoré napríklad umožňujú odklady exekúcií, či v určitých prípadoch aj zastavenie exekučného konania. „Bol som pri rokovaniach o tejto novej úprave a pokiaľ by som mal hovoriť za ZMOS, tak zmysel to má v tom, že ak nejaký dlžník bude mať exekúcie po celom Slovensku, tak keď to bude sústredené na jednom súde, tak si o ňom zistia naraz všetko. Toto je určite plus,“ skonštatoval Dvonč.

Ako pripomenul, je otázne, či zmeny v exekučnom priadku dokážu zabezpečiť zrýchlenie konaní. „Pokiaľ ja mám dobrú informáciu, tak momentálne je na Slovensku 3.600.000 exekúcií a tie stoja na súdoch a to vymáhanie je zdĺhavé. Otázne je tiež, čo spraví nový spôsob náhodného prideľovania exekútorov,“ uviedol Dvonč.

Podľa jeho slov môžu vymáhanie pohľadávok skomplikovať aj zmeny pri osobnom bankrote, ktorý by mal byť dostupnejší. „V prípade, že by sa tieto bankroty rozmohli, tak tie pohľadávky, ktoré máme dnes, by zostali vlastne nezaplatené. Teraz preto hľadáme všetky cesty, aby sme čo najskôr tie peniaze vymohli a dostali ich. Nie je to ale taká jednoduchá vec, pretože je celý rad ľudí, ktorým už nie je čo zobrať,“ dodal Dvonč.