Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nitrianska regionálna komora SOPK oslávila 25. výročie vzniku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nitrianska regionálna komora reaguje na súčasné potreby firiem.

Nitra 1. júla (TASR) – Spoločenským stretnutím členov, podnikateľov z Nitrianskeho kraja a zástupcov krajských i mestských samospráv si Nitrianska regionálna komora (NRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) pripomenula 25. výročie svojho založenia.

„Počas svojej existencie získala komora významný štatút inštitúcie, ktorá zastupuje podnikateľské prostredie. Vždy bola schopná reagovať na rozhodujúce spoločenské a ekonomické výzvy našej krajiny,“ povedal predseda NRK Viliam Ondrejka.

Začiatok činnosti NRK SOPK sa datuje do obdobia existencie ČSFR, zriadená bola v decembri 1991 ako súčasť vtedy jestvujúcej Československej obchodnej a priemyselnej komory. Po delimitácii a po ustanovujúcom Valnom zhromaždení SOPK pôsobí od 1. júla 1992 ako Nitrianska regionálna komora SOPK. V súčasnej štruktúre SOPK pôsobí pre teritórium siedmich okresov Nitrianskeho kraja.

„Obdobie nášho vzniku sa bezprostredne spája s obdobím vznikajúcej a formujúcej sa podnikateľskej sféry. Prvé roky jestvovania NRK SOPK boli zamerané predovšetkým na budovanie členskej základne. V jednotlivých okresoch sme organizovali výjazdové komorové dni, uskutočňovalo sa množstvo individuálnych i organizovaných stretnutí s podnikateľmi. Toto obdobie bolo charakteristické najmä tým, že tak komora, ako aj podnikateľská sféra, sa spoločne a súčasne formovali,“ zhodnotil začiatky riaditeľ NRK SOPK Miroslav Masarik. Vzdialenosti okresov, v ktorých komora v prvých rokoch pôsobila, bola dôvodom zriadenia kancelárie v Komárne. Tá zabezpečovala bližší kontakt aj s komorami nachádzajúcimi sa v prihraničnej oblasti Maďarska.

V období transformácie ekonomiky a vzniku súkromných spoločností tieto často disponovali výrobnými kapacitami či technológiou, potrebovali však vybudovať nové výrobné programy, preto hľadali investičných a obchodných partnerov. Práve pri týchto aktivitách firmy oslovovali NRK SOPK. Tá v prvých rokoch svojho jestvovania uprednostňovala organizovanie odborných seminárov zameraných na otázky obchodného práva, zakladania spoločností, medzinárodného obchodu a technických problémov v zahraničnom obchode. Paralelne organizovala obchodné misie do zahraničia, obchodné rokovania so zahraničnými podnikateľmi na domácej a zahraničnej pôde, i prezentovanie podnikateľov.

V prvých rokoch samostatnosti Slovenska nastal obrovský záujem o iniciovanie obchodných kontaktov so zahraničnými firmami predovšetkým zo západnej Európy. Obchodné ponuky na spoluprácu prichádzali priamo na regionálnu komoru. „Slovenské spoločnosti navštevovali regionálnu komoru a informácie na obchodnú spoluprácu boli vyhľadávaným zdrojom inšpirácie pre iniciovanie obchodnej a výrobnej spolupráce. Keďže ešte nebola dobudovaná sieť zahraničných oddelení na slovenských veľvyslanectvách, komora v týchto rokoch poskytovala aj teritoriálne informácie podľa potrieb firiem,“ skonštatoval Masarik.

Prvé medzinárodné kontakty začala NRK budovať s komorami zo susedských krajín. V ďalších rokoch boli postupne budované partnerské vzťahy s obchodnými komorami predovšetkým v Európe, ale aj vo svete. Medzi posledné aktivity patrí nadviazanie spolupráce s obchodnou komorou v Budapešti, kde bola v decembri minulého roku podpísaná Dohoda o spolupráci medzi Obchodnou a priemyselnou komorou Peštianskeho kraja, krajského mesta Érd a NRK SOPK.

Nitrianska regionálna komora reaguje na súčasné potreby firiem



Klubové podujatia, na ktoré pozýva hostí z hospodárskeho a politického života a navrhuje témy, ktoré sú na týchto podujatiach prioritne riešené, pripravuje v tomto období pre svojich členov Nitrianska regionálna komora (NRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK). Na základe podpísanej dohody o spolupráci medzi SOPK a agentúrou SARIO bola NRK ako jedna z troch regionálnych komôr vybraná participovať na jednotlivých aktivitách, ktoré organizuje SARIO nielen v regióne, ale na území celého Slovenska.

„Nitrianska komora participuje na riešení projektu Smart Factory Hub, ktorý je zameraný na podporu malých a stredných podnikov v centrálnej Európe a prípravu týchto podnikov na 4. priemyselnú revolúciu, nazývaná digitálna revolúcia. Jej cieľom je zlúčenie technológií medzi fyzickými, digitálnymi a biologickými sférami,“ informoval riaditeľ NRK SOPK Miroslav Masarik.

Elektronizácia a informatizácia verejnej správy vyvolala potrebu reagovať na požiadavky podnikateľských subjektov, preto NRK v súčasnosti zameriava svoju pozornosť aj na odborné semináre venujúce sa tejto problematike. „Komora sleduje zmeny, ktoré sa dejú v legislatívnej oblasti a pravidelne informuje záujemcov prostredníctvom odborných seminárov o novinkách v daňovej oblasti, transferovom oceňovaní a aktuálnych zmenách v Zákonníku práce,“ priblížil súčasné aktivity NRK Masarik.

Okrem štandardných funkcií poskytuje NRK aj podporu a ochranu podnikania svojich členov v tuzemsku a v zahraničí, podporu a rozvoj podnikateľského prostredia a ekonomického rastu regiónu, či prezentáciu slovenských podnikateľov v zahraničí. Podieľa sa na rozvoji podnikateľskej sféry v nitrianskom regióne, sprostredkováva medzinárodné kontakty a vyhľadáva kooperačných partnerov v zahraničí. Okrem týchto činností komora organizuje obchodné misie a účasť podnikateľských subjektov na výstavách a veľtrhoch, účasť v medzinárodných projektoch a grantoch, poskytuje teritoriálne informácie a konzultácie o možnostiach medzinárodnej spolupráce.

NRK SOPK sa podieľa na prezentácii podnikateľského prostredia a investičných príležitostí pre zahraničných partnerov, zabezpečuje overovanie certifikátov o pôvode tovaru, overovanie obchodných faktúr a iných obchodných dokladov, vydávanie ATA karnetov na dočasný dovoz a tranzit tovaru do zahraničia, či vydávanie zaručeného elektronického podpisu. Svojim členom poskytuje colné poradenstvo, organizuje odborné semináre a workshopy pre podnikateľov a zabezpečuje agendu týkajúcu sa stredných škôl a duálneho vzdelávania.

„Prioritu kladieme na individuálny prístup ku každej firme, pretože mimo štandardného servisu služieb je záujmom komory hľadať pomoc a podporu pri riešení konkrétnych špecifických potrieb firiem a podnikateľov,“ tvrdí Masarik.