Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nízka hladina Dunaja komplikuje na viacerých úsekoch plavbu lodí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko/MVSR

Predseda Združenia maďarských prepravcov na vnútrozemských vodách (MBFSZ) Attila Bencsik označil situáciu za katastrofálnu.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Nízka hladina rieky Dunaj komplikuje na viacerých úsekov plavbu nákladných lodí, a to najmä v Maďarsku, Srbsku a Nemecku. Plavebná spoločnosť Slovenská plavba a prístavy (SPaP) pre TASR uviedla, že na maďarskom úseku Dunaja jej momentálne stojí niekoľko konvojov.

"Najproblémovejší úsek je rkm 1560,6 - 1560,8. Momentálne nám chýba asi 30 centimetrov k tomu, aby bola plavba obnovená. Podobne komplikovaná je aj situácia na srbskom úseku Dunaja (oblasť nad Novým Sadom). Na tomto brodovom úseku potrebujeme rovnako 20 až 30 centimetrov vody na obnovenie plavby," povedal pre TASR Stanislav Blaško z SPaP. Plavba na srbskom a maďarskom úseku Dunaja je podľa neho obmedzená alebo zastavená od začiatku augusta. Horšia situácia je ale na nemeckom úseku Dunaja. Tam je situácia komplikovaná od približne 23. júna, s výnimkou piatich dní. Plavba je tu podľa Blaška momentálne zastavená.

"Plavbu momentálne realizujeme v určitom obmedzenom režime smerom do Rakúska pre oceliareň Voestalpine. Všetky tovary smerom do Nemecka, alebo, naopak, po prúde Dunaja smerom do Srbska, alebo do Rumunska sú pozastavené," spresnil. Odhadovaný výpadok v prevezených objemoch pre nízku hladinu Dunaja predstavuje podľa neho momentálne zhruba dve tretiny mesačných výkonov SPaP. V objemovom vyjadrení je výpadok približne 100.000 ton mesačne.

Extrémne nízka hladina Dunaja spôsobená horúčavami a nedostatkom zrážok spôsobuje vážne problémy. Predseda Združenia maďarských prepravcov na vnútrozemských vodách (MBFSZ) Attila Bencsik označil situáciu za katastrofálnu. "V Nemecku na niektorých úsekoch Dunaja už nemôžu plávať ani prázdne lode, ale aj v Maďarsku máme brody, okolo ktorých je veľmi ťažké preplávať. Tam je možné využiť iba tretinu prepravných kapacít plavidiel," dodal predseda. Služby budapeštianskeho prístavu využívajú v terajšom kritickom období prepravné spoločnosti o 20-50 percent menej než zvyčajne.

Na slovenskom úseku a spoločných hraničných úsekoch rieky Dunaj s Maďarskom a Rakúskom prebieha zatiaľ plavba lodí bez obmedzení. V prístavoch Bratislava a Komárno je však momentálne zvýšený počet plavidiel, ktoré čakajú na priaznivejšie plavebné podmienky na maďarskom úseku Dunaja. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Dopravného úradu Eva Oravcová.