Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nízke ceny ropy znížili zisk ropnej firmy ExxonMobil o vyše 50 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom je pokles cien ropy, ktorý sa začal ešte v polovici minulého roka. Na to poukazujú výsledky v divízii prieskumu a ťažby ropy, kde zisk dosiahol 2 miliardy USD.

Irving 31. júla (TASR) - Americký ropný koncern Exxon Mobil oznámil za 2. kvartál tohto roka prepad zisku o viac než 50 %, čo je dôsledok dlhodobo nízkych cien ropy. Informovali o tom agentúry Reuters a AP a portál RTTNews.

Spoločnosť uviedla, že v 2. štvrťroku tohto roka dosiahla zisk 4,19 miliardy USD (3,82 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 1 USD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka zaznamenal Exxon Mobil zisk 8,78 miliardy USD (2,05 USD/akcia). To znamená pokles o 52 %. Analytici s poklesom počítali, očakávali však zisk na úrovni 1,11 USD/akcia.

Dôvodom je pokles cien ropy, ktorý sa začal ešte v polovici minulého roka. Na to poukazujú výsledky v divízii prieskumu a ťažby ropy, kde zisk dosiahol 2 miliardy USD. V 2. kvartáli minulého roka predstavoval až 7,9 miliardy USD.

Tržby spoločnosti sa znížili o vyše 33 % zo 111,21 miliardy na 74,11 miliardy USD. V prípade tržieb tak Exxon Mobil prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali pokles až na 72,48 miliardy USD.