Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Možnosti kontroly obchodných spoločností samospráv sú obmedzené

Ilustračné foto FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podľa kontrolórov je na mieste zmena príslušných zákonov.

Bratislava 22. februára (TASR) - Možnosti kontroly použitia verejných peňazí v obchodných spoločnostiach, ktoré zakladajú samosprávne celky, sú obmedzené. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR s vysvetlením, že hospodárenie podnikateľských subjektov nepodlieha takým všeobecne záväzným právnym predpisom ako hospodárenie subjektu verejnej správy.

"Dôsledkom tejto skutočnosti sú nielen znížené príjmy štátneho rozpočtu z DPH, ale napríklad aj obchádzanie povinnosti zverejňovať zmluvy," upozornil NKÚ v súhrnnej správe o výsledku kontroly v niektorých bratislavských mestských častiach. Podľa kontrolórov je na mieste zmena príslušných zákonov, aby sa zabránilo zakladaniu obchodných spoločností, najmä takých, ktoré majú suplovať činnosti verejnej správy.

Zakladanie obchodných spoločností podľa doterajších poznatkov NKÚ využíva značné množstvo subjektov verejnej správy. V súhrnnej správe z kontroly v bratislavských mestských častiach spomína napríklad Vajnory. Táto mestská časť založila Vajnorskú podpornú spoločnosť (VPS), s.r.o., so svojou 100-percentnou majetkovou účasťou v roku 2007 a uzavrela s ňou zmluvu o spolupráci. VPS zabezpečovala pre mestskú časť verejnoprospešné činnosti, tá jej zase poskytovala finančné prostriedky vo forme dotácií. Vajnory podľa NKÚ zdôvodňovali uzavretie zmluvy tým, že obstarávanie tovarov, služieb a stavebných prác prostredníctvom VPS je pre mestskú časť ekonomicky výhodnejšie a to najmä pre nižšie ceny z dôvodu vrátenej DPH, ktorú si VPS po obstaraní uplatňovala.