Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

NKÚ: Výstavba nájomných bytov musí prejsť verejným obstarávaním

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jednou z najčastejších problematík, ktoré sa v podnetoch objavujú, je sporná výstavba nájomných obecných bytov. NKÚ preto upozorňuje, že i výstavba takýchto bytov musí prejsť verejným obstarávaním.

Bratislava 26. februára (TASR) - Viac ako 80 podnetov od občanov, politikov, inštitúcií verejnej správy a iných organizácií prišlo od začiatku roka Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ). Jednou z najčastejších problematík, ktoré sa v podnetoch objavujú, je sporná výstavba nájomných obecných bytov. NKÚ preto upozorňuje, že i výstavba takýchto bytov musí prejsť verejným obstarávaním. TASR informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

"Kontrolóri NKÚ sú toho názoru, že samosprávy nemôžu obchádzať zákon o verejnom obstarávaní tým, že uzatvoria zmluvu o budúcej zmluve na kúpu bytového domu, ktorý v čase uzatvorenia zmluvy ešte neexistuje," upozorňuje úrad. Podľa platnej legislatívy môžu obce alebo mestá, podľa NKÚ, uplatniť výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní len v prípade, že kupujú už existujúci skolaudovaný bytový dom.

NKÚ preto upozorňuje samosprávy, aby sa pri výstavbe nájomných bytov riadili metodickým usmernením Úradu pre verejné obstarávanie. "To znamená, že bez obstarávania je možné zakúpiť len existujúcu nehnuteľnosť určenú na bývanie. V prípade, že samospráva chce prostredníctvom dodávateľa realizovať rekonštrukciu existujúceho objektu na účely nájomných bytov, resp. chce získať nájomný bytový dom cez developéra, v takýchto prípadoch je potrebné na dodávateľa stavebných či rekonštrukčných prác, resp. stavby robiť verejné obstarávanie," vysvetľuje NKÚ.

Kontrolný úrad už vlani odporučil ministerstvu dopravy, že ak obec buduje nájomný dom a financuje ho zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie rezortu dopravy, na získanie partnera pre výstavbu musí uskutočniť verejné obstarávanie a jeho podmienky treba jasne definovať. Úrad k tomu dospel po vlaňajších kontrolách 20 obcí a jedného mesta, ktoré podporu od štátu využili. Pri vynakladaní verejných prostriedkov tam podľa neho dochádzalo k zníženiu transparentnosti.