Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

NLC a GÚ SAV mapovali biomasu na spustnutej poľnohospodárskej pôde

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Po rokoch nezáujmu sa tieto areály stali predmetom celospoločenskej diskusie.

Zvolen 23. júna (TASR) - Národné lesnícke centrum (NLC) Zvolen spolu s Geografickým ústavom (GÚ) SAV v Bratislave ukončilo v uplynulých dňoch riešenie projektu ATBIOMAP - Pokročilé techniky mapovania biomasy na spustnutej poľnohospodárskej pôde pomocou kombinácie optických a radarových dát diaľkového prieskumu Zeme. Projekt finančne podporila Európska vesmírna agentúra.

Ako pre TASR uviedol hovorca NLC Ján Lichý, ide o slovenský kozmický projekt, ktorý je jedinečný tým, že sa rieši v rámci sektora lesného hospodárstva v kontexte potenciálneho využívania neobhospodarovaných poľnohospodárskych pozemkov na pestovanie drevnej biomasy.

Ako ďalej informoval, pustnutie kultúrnej poľnohospodárskej krajiny, zjavné najmä za ostatných 30 rokov, je fenomén výrazne vystupujúci v krajine ako novodobý spoločenský a krajinoekologický problém. "Postupné zarastanie opúšťaných, respektíve neobhospodarovaných poľnohospodárskych pozemkov, je najmä dôsledkom stagnácie poľnohospodárstva," konštatoval. Súhrnne ide o problém nevyužívania krajiny veľkého rozsahu približne s rozlohou 420.000 až 450.000 hektárov, čo je 17,5 percenta až 18,6 percenta z výmery 2,42 milióna hektárov poľnohospodárskej pôdy.

Po rokoch nezáujmu sa tieto areály stali predmetom celospoločenskej diskusie. Dôvodom je najmä ťažba dreva určeného na spaľovanie ako biomasa. Táto ťažba vyplýva zo širších strategických rozhodnutí. Európska únia vo svojej stratégii Europe 2020 vymedzila cieľ 20/20/20, v rámci ktorého sa očakáva zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov na 20 percent. Slovenská republika sa zaviazala vyrobiť energiu z obnoviteľných zdrojov energie v podiele 14 percent.

Vzhľadom na to, že drevná biomasa mimo lesných pozemkov nie je taxačne zisťovaná a mapovaná, nie sú ani k dispozícii presné informácie o štruktúre a objeme biomasy na nelesných pozemkoch. Potreba poznania stavu drevnej biomasy na nelesných pozemkoch vyplýva aj zo záväzku inventarizácie emisií skleníkových plynov v sektore využitia krajiny a lesníctva.