Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nominálna mzda sa v 2022 medziročne zvýšila vo všetkých odvetviach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

O viac ako 7 % stúpli platy v predaji a oprave motorových vozidiel, priemysle, veľkoobchode aj v doprave a skladovaní.

Bratislava 10. februára (TASR) - Nominálna mesačná mzda sa v priemere za rok 2022 medziročne zvýšila vo všetkých sledovaných odvetviach. Najviac vzrástla v odvetviach s nižšími mzdami, a to v ubytovaní o viac ako 20 % (dosiahla 951 eur), v stavebníctve o 11,7 % (914 eur) a v maloobchode takmer o 11 % (972 eur). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

O viac ako 7 % stúpli platy v predaji a oprave motorových vozidiel, priemysle, veľkoobchode aj v doprave a skladovaní. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, kde bola mzda najnižšia a dosiahla v priemere len 617 eur, sa medziročne nominálne zvýšila o 6,4 %. Platy vyššie o 5 % mali zamestnaní vo vybraných trhových službách a v informáciách a komunikácii.

Vysoká inflácia počas roku 2022 však príjmy okresala, reálna mzda klesla v 9 z 10 sledovaných odvetví. Medziročne si reálne prilepšili len zamestnanci v ubytovaní, a to o 6,7 %. Reálne mzdy sa medziročne najviac znížili v informáciách a komunikácii takmer o 7 %, o 6,6 % vo vybraných trhových službách a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5,7 %. Najmiernejší pokles reálne mzdy zaznamenal maloobchod o 1,8 % a stavebníctvo o 0,9 %.

Priemerná nominálna mesačná mzda sa v decembri 2022 medziročne zvýšila vo všetkých sledovaných odvetviach. Najvýraznejšie vzrástla v ubytovaní takmer o štvrtinu na 1021 eur, pričom len v tomto odvetví bola aj reálna mzda vyššia o 7,9 %. Dvojciferným tempom rástla mzda aj v stavebníctve o 12,7 % na 994 eur, jej reálny pokles bol spomedzi ostatných odvetví najmiernejší (o 2,4 %). Nižším tempom rástli nominálne mzdy v predaji a oprave motorových vozidiel o 3,2 %, v informáciách a komunikácii takmer o 3 % a vo veľkoobchode o 1,1 %, ale všetky tri odvetvia dosiahli najvyšší prepad reálnej mzdy nad 10 %.