Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nórska firma Orkla prevezme Hamé, úrad transakciu schválil

Hamé Foto: Hamé

Hamé má v Česku a na Slovensku vedúcu pozíciu na trhu paštét, hotových jedál, konzervovanej zeleniny, džemov a detskej výživy.


Praha 4. marca (TASR) - Český Úrad na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) schválil predaj potravinárskej spoločnosti Hamé nórskej firme Orkla. Nórska spoločnosť kupuje firmu so sídlom v Kunoviciach za 175 miliónov eur. Informoval o tom server ihned.cz.

Ako povedal predseda ÚOHS Petr Rafaj, transakcia nevzbudzuje obavy z narušenia hospodárskej súťaže. Predaj pred týždňom schválil aj slovenský protimonopolný úrad. Predávajúcou spoločnosťou je kapitálový holding Decapterus so sídlom v Luxembursku.

Orkla vlastní v strednej Európe ešte českú spoločnosť Vitana, ďalej rakúsku firmu Felix a rumunskú Orkla Foods Romania. "Silnejšia pozícia v strednej Európe zabezpečí spoločnosti Orkla priestor pre ďalší rast na týchto trhoch," povedal ešte minulý rok po oznámení transakcie viceprezident nórskej spoločnosti Atle Vidar Nagel-Johansen.

Prevzatím Hamé Orkla svoj obrat v strednej Európe zdvojnásobí. Tržby potravinárskej firmy Hamé vzrástli minulý rok o viac než 8 % a prekonali 6 miliárd Kč (221,75 milióna eur). Obrat rástol najviac v Českej republike, a to o 13 %. Domáci trh priniesol Hamé polovicu minuloročných tržieb.

Tržby sa však zvýšili aj na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Naopak, v dôsledku oslabenia kurzu rubľa klesli výnosy z Ruska. Hrubý zisk firmy predstavoval približne 600 miliónov Kč.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedúcu pozíciu na trhu paštét, hotových jedál, konzervovanej zeleniny, džemov a detskej výživy. Silnú trhovú pozíciu v prípade paštét má Hamé aj v Maďarsku, Rumunsku a Rusku. Firma má 2400 zamestnancov a desať výrobných závodov, z toho sedem v Česku a po jednom na Slovensku, v Rumunsku a Rusku.