Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nórsky dôchodkový fond nebude investovať ani do ťažby ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od začiatku 90. rokov minulého storočia odkladá štátny fond časť príjmov z predaja ropy pre budúce generácie.

Oslo 19. novembra (TASR) - Nórsky dôchodkový fond je najväčším svojho druhu na svete. Na jeho účet plynú prostriedky z predaja ropy a plynu. Krajina však z neho už nebude investovať miliardy do obchodu s ropou.

Nórska centrálna banka, ktorá fond spravuje, tento týždeň vládu informovala, že chce znížiť jeho závislosť od cien ropy. Nórsko je najväčším producentom ropy v západnej Európe.

Od začiatku 90. rokov minulého storočia odkladá štátny fond časť príjmov z predaja ropy pre budúce generácie. Fond je vo svete akcionárom viac ako 9000 firiem a patrí mu aj 1,3 % investovanej sumy na svetových burzách. V Európe je tento podiel 2,3 %.

V septembri prekročili prostriedky fondu sumu bilión USD (847,82 miliardy eur). Na každého z 5,3 milióna Nórov pripadá takmer 160.000 eur.

Parlament v roku 2015 zakázal fondu investovať do energetických a banských podnikov, v ktorých tržby z viac ako 30 % závisia od uhlia. Fond nesmie investovať ani do spoločností, ktoré sa dopúšťajú ťažkého porušovania ľudských práv, využívajú detskú prácu a sú aj iným spôsobom nehumánne. Nemôže investovať ani do zbrojárskeho a tabakového priemyslu.