Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť NortonLifeLock sa dohodla na kúpe českého rivala Avast

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom je dosiahnuť poprednú pozíciu v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Londýn 11. augusta (TASR) - Americká spoločnosť NortonLifeLock, ktorá sa špecializuje na kybernetickú bezpečnosť, sa dohodla na kúpe českého rivala Avast za viac ako 8 miliárd USD (6,82 miliardy eur). Cieľom je dosiahnuť poprednú pozíciu v tomto odvetví po pandémii nového koronavírusu, ktorá podporila online aktivity. Informovali o tom v stredu obe firmy.

Dohoda „je obrovským krokom vpred v oblasti kybernetickej bezpečnosti spotrebiteľov a v konečnom dôsledku nám umožní dosiahnuť našu víziu chrániť a posilniť ľudí, ktorí môžu bezpečne žiť svoj digitálny život“, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Norton Vincent Pilette v spoločnom vyhlásení.

Ondřej Vlček, generálny riaditeľ Avastu, ktorý je kótovaný na burze v Londýne, dodal, že v čase narastajúcich globálnych kybernetických hrozieb umožní toto spojenie „lepšie riešenia a služby".

Viac ako 500 miliónov užívateľov bude ťažiť z bezpečnostných ponúk novej skupiny, dodáva vyhlásenie.

Pilette sa mal stať generálnym riaditeľom spojenej skupiny, zatiaľ čo Vlček bude prezidentom a členom predstavenstva NortonLifeLock.

Kombinovaná spoločnosť bude kótovaná na burze Nasdaq a bude mať dve centrály - v Prahe a Tempe v Arizone.

Firmy na celom svete ohrozuje stále lukratívnejšia forma ich "zajatia", keď sa stávajú rukojemníkmi vydieračov alebo terčom ransomvéru, vydieračského softvéru. Hekeri spravidla zašifrujú údaje obetí a potom požadujú peniaze za obnovený prístup.

Júlový masívny útok ransomvéru na americkú technologickú spoločnosť Kaseya zasiahol firmy od lekární po čerpacie stanice v najmenej 17 krajinách.

Aj keď bola Kaseya verejnosti málo známa, analytici tvrdia, že išlo o "zrelý cieľ", pretože jej softvér používa približne 40.000 podnikov, čo hekerom umožnilo jediným úderom paralyzovať mnohé spoločnosti.

„V čase, keď globálne kybernetické hrozby rastú, ale penetrácia kybernetickej bezpečnosti je stále veľmi nízka, budeme môcť spolu s NortonLifeLock urýchliť našu spoločnú víziu poskytovania holistickej kybernetickej ochrany spotrebiteľom na celom svete,“ dodal Vlček v stredu.

Americkí predstavitelia z oblasti kybernetickej bezpečnosti minulý týždeň oznámili, že internetoví giganti Amazon, Google a Microsoft sa prihlásili, aby im pomohli v boji proti ransomvéru a obrane systémov cloud computingu pred hekermi.

Podľa agentúry pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry (CISA) sú technologickí giganti súčasťou spolupráce vládneho a súkromného sektora v boji proti hekerom.