Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nová aplikácia ukazuje dáta o uplatnení absolventov stredných škôl

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Interaktívna aplikácia je výsledkom spoločnej iniciatívy Inštitútu sociálnej politiky MPSVR SR a Inštitútu vzdelávacej politiky Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Bratislava 15. marca (TASR) - Inštitút sociálnej politiky spracoval novú interaktívnu aplikáciu, ktorá vizualizuje údaje o uplatnení absolventov stredných škôl na trhu práce od školského roka 2018/2019. Informovalo o tom v piatok tlačové oddelenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Prepojením administratívnych údajov evidovaných v rôznych informačných systémoch štátnej správy sa nám podarilo zmapovať, ako sa darilo uplatňovať na trhu práce absolventom slovenských stredných škôl v priebehu prvého roka od ukončenia štúdia," spresnil spoluautor aplikácie Michal Tomajko.

Dodal, že okrem základných údajov o počte absolventov a zastúpení pohlaví aplikácia obsahuje aj informácie o tom, aká časť z nich pracuje, koľkí pokračujú v štúdiu alebo sú nezamestnaní. Pracujúci absolventi sú ďalej rozdelení na zamestnaných v pracovnom pomere, pracujúcich na dohodu, samostatne zárobkovo činných a pracujúcich v zahraničí. Aplikácia takisto ukazuje, v ktorých odvetviach sa najčastejšie uplatnili a aké dosahovali mzdy.

"Údaje o uplatnení stredoškolských absolventov budú nielen zaujímavé, ale aj užitočné pre samotné školy, žiakov a rodičov, pre zriaďovateľov škôl, zamestnávateľov a aj pre širokú verejnosť. V neposlednom rade pomôžu tieto informácie tým, ktorí sa rozhodujú, aké stredoškolské štúdium si majú zvoliť," uviedlo tlačové oddelenie rezortu.

Interaktívna aplikácia je výsledkom spoločnej iniciatívy Inštitútu sociálnej politiky MPSVR SR a Inštitútu vzdelávacej politiky Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.