Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nova: SR sa v ekonomickej slobode zaradilo medzi menej úspešné krajiny

Podľa najnovších výsledkov sa ekonomická sloboda na Slovensku medziročne zhoršila a krajina si v rámci svetového rebríčka pohoršila o 15 priečok.

Bratislava 15. januára (TASR) – Slovensko sa v indexe ekonomickej slobody prepadlo najmä kvôli zlému podnikateľskému prostrediu a vysokej úrovni korupcie. Tento stav hnutie Nová väčšina-Dohoda (Nova) dáva za vinu súčasnej vláde.

"Index ekonomickej slobody je ďalším z radu obrazov o tom ako sa prepadáva ekonomická sloboda na Slovensku. Slovensko dosiahlo nelichotivú pozíciu, v rebríčku sa zosunulo hlboko. Z celosvetového pohľadu sa pred nás dostali rozvojové krajiny ako Arménsko, Barbados, či Omán," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda hnutia Nova Marcel Klimek.

Rebríček ekonomickej slobody každoročne zostavuje Wall Street Journal v spolupráci s organizáciou Heritage Foundation. Podľa najnovších výsledkov sa ekonomická sloboda na Slovensku medziročne zhoršila a krajina si v rámci svetového rebríčka pohoršila o 15 priečok. SR sa tak umiestnila na 57. mieste, pričom ide o najhorší výsledok v rámci krajín strednej Európy. "Ekonomická sloboda je nutným predpokladom zvyšovania životnej úrovne ľudí. Slovensko sa ocitlo na chvoste ekonomickej slobody v regióne strednej Európy. Je to naozaj niečo, čomu treba venovať veľkú pozornosť," myslí si aj podpredseda hnutia Jozef Kollár.

Pre Slovensko je tak podľa hnutia Nova umiestnenie v rebríčku nelichotivé aj preto, že premiér Robert Fico stále zdôrazňuje, že Slovensko sa musí pridať na stranu silnejších krajín v Európe. Rebríček však podľa Klimeka ukázal, že Slovensko je v súčasnosti medzi tými horšími krajinami. A to práve kvôli zhoršenému podnikateľskému prostrediu a korupcii. "Nielen, že nie sme medzi úspešnými krajinami, ale spolu s Chorvátskom sme v extra kategórii mimoriadne problémových krajín," dodal Klimek.