Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nová právna úprava znamená pre zamestnávateľov ďalšie povinnosti

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnávateľov, že v súvislosti s novou právnou úpravou, ktorá sa týka zvýšenia starobných dôchodkov, vznikla niektorým z nich povinnosť.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnávateľov, že v súvislosti s novou právnou úpravou, ktorá sa týka zvýšenia starobných dôchodkov, vznikla niektorým z nich povinnosť predložiť pobočke Sociálnej poisťovne evidenčný list dôchodkového poistenia za obdobie poistenia pred 1. augustom 2006.

Povinnosť predložiť evidenčný list majú tí zamestnávatelia, ktorí pred 1. augustom 2006 zamestnávali poberateľa starobného dôchodku, alebo doposiaľ zaňho evidenčný list Sociálnej poisťovni nepredložili, a to najneskôr do 31. januára 2015.  

Evidenčný list je potrebné predložiť z dôvodu, že v mesačnom výkaze poistného a príspevkov alebo vo výkaze poistného a príspevkov, ktoré zamestnávateľ zasiela Sociálnej poisťovni, sa nenachádzajú všetky údaje potrebné na zvýšenie starobných dôchodkov za vyššie uvedené obdobie. Bez predloženia evidenčného listu poisťovňa nebude môcť rozhodnúť o zvýšení starobného dôchodku niektorých poberateľov bez toho, aby sa na príslušného zamestnávateľa obrátila a evidenčný list od neho dodatočne vyžiadala. Takýto postup predĺži čas potrebný na vydanie rozhodnutia o zvýšení starobného dôchodku.  

Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje na povinnosť zamestnávateľa včas predložiť mesačný výkaz poistného a príspevkov alebo výkaz poistného a príspevkov za december 2014. Pri oneskorenom splnení si uvedenej povinnosti poisťovňa nebude môcť včas rozhodnúť o zvýšení starobného dôchodku od 1. januára 2015.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.