Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nová švajčiarska dcéra Credit Suisse získala 1,4 milióna klientov

Credit Suisse Foto: TASR/AP

Credit Suisse dúfa, že uvedenie akcií nového subjektu na burzu zdôrazní tú časť jej podnikania, ktorá je podľa vedenia skupiny podhodnotená.

Zürich 20. novembra (TASR) - Švajčiarska banka Credit Suisse previedla do novej dcéry Credit Suisse (Schweiz) AG, ktorá dnes začne oficiálne pracovať, viac ako 1,4 milióna klientov. Vytvorenie tohto subjektu, ktorý zastreší privátne, firemné a investičné bankovníctvo, je podľa agentúry Reuters súčasťou rozsiahlej reorganizácie. Jej cieľom je zamerať materskú banku na správu aktív a odkloniť sa od nestálejšieho investičného bankovníctva.

Podľa analytikov ide o ďalší krok smerom k uvedeniu akcií na burzu (IPO), ktorá môže byť najväčšia za posledných desať rokov vo Švajčiarsku. "Vytvorenie nového právneho subjektu je predpokladom na IPO," povedal Frank Schubert, riaditeľ tohto projektu.

Credit Suisse (Schweiz) AG sa môže stať korunným klenotom celej bankovej skupiny. Jej trhová hodnota môže dosiahnuť zhruba 20 miliárd CHF (18,67 miliardy eur). Trhová kapitalizácia celej skupiny Credit Suisse sa podľa Thomson Reuters odhaduje zhruba na 30 miliárd CHF.

Credit Suisse dúfa, že uvedenie akcií nového subjektu na burzu zdôrazní tú časť jej podnikania, ktorá je podľa vedenia skupiny podhodnotená. IPO by predajom 20- až 30-percentného podielu malo vyniesť dve až štyri miliardy frankov. IPO sa očakáva v budúcom roku a môže významne podporiť bilanciu skupiny, ktorá chce do roka 2018 zvýšiť svoj kapitálový pomer na 13 %. Na konci tretieho kvartálu išlo o 12 %.

Vytvorenie Credit Suisse (Schweiz) AG má pomôcť ochrániť švajčiarsku ekonomiku pred ďalšou veľkou bankovou krízou tým, že banky okolo svojho kľúčového podnikania vytvoria akýsi druh ochranného valu. Podobne zareagovala aj UBS, ktorá vlani vytvorila novú veľkú švajčiarsku dcéru.