Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Novákoch otvorili výrobný závod CZ-Slovensko

Predseda vlády SR Robert Fico skúša automatickú zbraň počas slávnostného otvorenia nového výrobného závodu CZ - Slovensko vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch 15. júla 2014. Na otvorení sa zúčastnil aj český premiér Bohuslav Sobotka. Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

V podniku sa budú vyrábať diely pre zásobníky viacerých typov pištolí a následne aj diely pre jeden z typov útočnej pušky. Česká zbrojovka investuje v Novákoch zhruba tri až štyri milióny eur.



Nováky 15. júla (TASR) - Nový výrobný závod CZ-Slovensko, ktorý je investíciou podniku Česká zbrojovka na Slovensku, otvorili dnes v priestoroch Vojenského opravárenského podniku v Novákoch premiéri SR Robert Fico a ČR Bohuslav Sobotka.

CZ-Slovensko v súčasnosti zamestnáva 65 pracovníkov, do konca tohto roka by sa ich počet mal rozšíriť na 200.

Väčšinovým vlastníkom výrobného závodu CZ-Slovensko je Česká zbrojovka so sídlom v Uherskom Brode, menšinovým slovenská firma MSM Martin. Podľa generálneho riaditeľa Českej zbrojovky Lubomíra Kovaříka sa český podnik v Novákoch rozhodol investovať kvôli tunajšej dlhodobej tradícii výroby pre ozbrojené zložky.



V podniku sa budú vyrábať diely pre zásobníky viacerých typov pištolí a následne aj diely pre jeden z typov útočnej pušky. Česká zbrojovka investuje v Novákoch zhruba tri až štyri milióny eur. Okrem výroby zbraní plánuje zriadiť do konca budúceho roku aj kompletné výskumné a vývojové centrum pre niektoré z jej dielov.

Galéria: Slávnostné otvorenie závodu CZ v Novákoch




FICO: Slovensko sa vracia na zbrojárske pole

"Verím, že zručnosť našich ľudí, ako aj fantastická značka ČZ (Česká zbrojovka, pozn. TASR) dokopy vytvoria priestor na to, aby táto iniciatíva bola maximálne úspešná. Chcem ešte raz ubezpečiť českých partnerov, že vláda Slovenskej republiky urobí všetko preto, aby boli akékoľvek prekážky tejto spolupráce odstraňované, a aby spoločný obchodný záujem oboch spoločností na území Českej republiky a Slovenskej republiky bol naplnený v takom rozsahu, ako to bolo dohodnuté," zdôraznil po otvorení závodu premiér SR Robert Fico.

Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred), predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka (vpravo) a generálny riaditeľ CZ - Slovensko Petr Odehnal (vľavo) si prezerajú zbrane počas slávnostného otvorenia nového výrobného závodu CZ – Slovensko vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch 15. júla 2014.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Ako ďalej uviedol, víta aj skutočnosť, že Slovensko sa spoločnou investíciou s Českom vracia na zbrojárske pole, kde v minulosti zohrávalo veľmi dôležitú úlohu. "Tento komponent, ktorý tu začíname, by mohol byť takou prvou lastovičkou, ktorá by sa mohla neskôr pretaviť do významnejších aktivít," podčiarkol.

Jeho český náprotivok Bohuslav Sobotka pripomenul, že spolupráca v oblasti obrany a bezpečnosti je dôležitým aspektom česko-slovenských vzťahov, čo potvrdilo aj spoločné zasadnutie vlád v apríli. "Máme záujem posilovať súčinnosť v oblasti ochrany vzdušného priestoru, krízového riadenia, spoločných akvizícií materiálu, modernizácie výzbroje a výstroje, alebo tiež v oblasti výcviku a vzdelávania," vyhlásil.

SOBOTKA: Spolupráca v obrannom priemysle

Jednou z oblastí, ktorá má tiež kľúčový potenciál, je podľa Sobotku spolupráca v obrannom priemysle, čo potvrdilo aj dnešné otvorenie podniku. "Tak ako Česká republika, tak aj Slovensko majú tradičné podniky obranného priemyslu, máme mimoriadne know-how a vzájomná spolupráca nám môže dopomôcť k tomu, aby sme sa lepšie presadili v medzinárodnej konkurencii a aby sme v našich krajinách udržali, alebo dokonca vytvárali nové pracovné miesta," doplnil.

Česká zbrojovka podľa informácií od Kovaříka v súčasnosti dodáva zbrane pre mexické ozbrojené zložky a plánuje sa zúčastniť tendra na dodávku zbraní pre Francúzsko, zároveň sa už dlhší čas uchádza v tendri na dodávku pušiek do Indie.

Pri otvorení podniku ministri obrany oboch krajín Martin Glváč a Martin Stropnický zároveň podpísali za svoje rezorty Deklaráciu spolupráce pri vytváraní podmienok pre obstarávanie ručných zbraní.

M. GLVÁČ: Česká strana je pripravená prepustiť SR objednávky na dodávku zbraní

Pokiaľ budú slovenskí vojaci trvať na svojej požiadavke, česká strana je pripravená ešte v tomto roku prepustiť SR svoje objednávky na dodávku ručných zbraní, ktoré má vysúťažené na rok 2014. Vyhlásil to dnes v Novákoch minister obrany SR Martin Glváč po podpise deklarácie medzi SR a ČR týkajúcej sa spolupráce pri obstarávaní ručných zbraní.

Ako uviedol, táto objednávka by nemala presiahnuť tisíc kusov, ide totiž o nutné počty pre Battle group a prápornú skupinu. "Tieto požiadavky prídu od náčelníka generálneho štábu a veliteľa pozemných síl. Naše tímy úzko spolupracujú, takže všetko bude jasné do konca augusta, aj konkrétne čísla. Ak to bude naozaj v takej konštelácii a konfigurácii, že to bude pre slovenské ozbrojené sily priorita," doplnil.

Podľa ministra obrany ČR Martina Stropnického nie je problém dohodnúť sa na konkrétnych zbraniach. "Ide o to, aby sme sa dohodli na špecifikácii. Keď sa tie požiadavky na konkrétne zbraňové systémy budú približovať, určite v našich snahách bude, aby sme postupovali jedným smerom," podotkol.

Deklaráciu o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní podpísal Glváč so svojím českým náprotivkom pri príležitosti otvorenia nového výrobného podniku CZ-Slovensko v Novákoch. "Touto deklaráciou sme sa dohodli, že budeme unifikovať všetky ručné zbrane, ktoré máme vo výzbroji," vysvetlil šéf rezortu obrany.

Premiér ČR Bohuslav Sobotka uviedol, že deklaráciou dôjde k ďalšiemu posilneniu súčinnosti pri akvizíciách zbraní, a to aj s ohľadom na produkty Českej zbrojovky, ktoré má vo svojej výzbroji Armáda ČR. "Česká republika v tejto deklarácii vyjadrila pripravenosť zdieľať so slovenskou stranou svoje informácie a svoje skúsenosti, ktoré získala pri prezbrojovaní na nové typy ručných zbraní, a poskytnúť taktiež slovenským ozbrojeným silám poradenstvo, pokiaľ by sa Slovensko rozhodlo zaviesť do svojej výzbroje rovnaké typy zbraní," vyhlásil s tým, že pokiaľ by armády boli vybavené rovnakými typmi zbraní, umožnilo by to praktické posilnenie ich súčinnosti a samozrejme by to uľahčilo aj spoločné nasadenie v zahraničných misiách.