Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V Novákoch zmodernizujú osvetlenie za takmer 270.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

V zmysle usmernenia Ministerstva hospodárstva SR ako riadiaceho orgánu pre OP musí byť modernizácia osvetlenia dokončená najneskôr do 31. júla tohto roka.

Nováky 7. januára (TASR) - Výmenu starých svietidiel za nové úsporné či doplnenie nových svetelných bodov zahŕňa modernizácia verejného osvetlenia na území Novák. Náklady na projekt, ktorý bude samospráva financovať z fondov Európskej únie a vlastných zdrojov, predstavujú 268.776,34 eura vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH).

Rekonštrukcia verejného osvetlenia v Novákoch bude obsahovať výmenu 266 kusov starých sodíkových a ortuťových svietidiel. Vedenie mesta Nováky sa rozhodlo tieto svietidlá rekonštruovať z dôvodu, že nevyhovujú súčasným požiadavkám na svetelno-technické parametre sústavy verejného osvetlenia. "Okrem rekonštrukcie pribudnú aj nové svetelné body. Ich počet sa zväčší o 47 nových bodov v rámci zahustenia. Nové svietidlá pribudnú takmer v polovici mesta," uviedol pred časom pre TASR prednosta Mestského úradu v Novákoch Milan Oršula.

Ako ďalej konkretizoval, všetky zrekonštruované lampy budú moderné LED svietidlá so zabudovaným regulátorom, ktorý umožní automaticky meniť intenzitu osvetlenia v závislosti od profilu stmievania podľa vopred zadefinovaného harmonogramu. To znamená, že lampa si bude sama meniť svietivosť podľa tmy. "Súčasťou rekonštrukcie bude aj výmena výložníkov a desiatich nových riadiacich jednotiek do rozvádzačov. Táto časť rekonštrukcie nám umožní to, aby sa v meste lampy zapínali a vypínali v rovnaký čas vo všetkých oblastiach Novák," doplnil.

Dodávateľom projektu bude na základe výsledku verejnej súťaže spoločnosť Siemens, s.r.o., so sídlom v Bratislave. Zmluvu o dielo s ňou samospráva podpísala ešte v polovici decembra minulého roka. Ako dnes informoval primátor mesta Daniel Daniš, radnica bude projekt financovať z nenávratných finančných zdrojov, ktoré získala z Operačného programu (OP) Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, opatrenia Budovanie a modernizácia verejného osvetlenia pre mestá a obce a poskytovanie poradenstva v oblasti energetiky.

V zmysle usmernenia Ministerstva hospodárstva SR ako riadiaceho orgánu pre OP musí byť modernizácia osvetlenia dokončená najneskôr do 31. júla tohto roka.