Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nové egyptské ložisko plynu ohrozuje jeho export z Izraela

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Akcie energetických firiem v Izraeli po zverejnení správy o egyptskom nálezisku dnes citeľne klesli.

Jeruzalem/Káhira 31. augusta (TASR) - Rozsiahle ložisko zemného plynu, ktoré talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni objavila pri egyptských brehoch, ohrozuje začínajúci export tejto komodity z Izraela. Informovala o tom agentúra Reuters.

Eni cez víkend ohromila trhy, keď oznámila, že v egyptských pobrežných vodách objavila najväčšie ložisko plynu v Stredozemnom mori a 20. najväčšie nálezisko tejto suroviny na svete. Podľa predbežného odhadu Zohr ukrýva 850 miliárd kubických metrov plynu.

Nové ložisko však ohrozuje rokovania o lukratívnych dohodách medzi izraelskými a západnými energetickými firmami, ktoré pôsobia v Egypte a nemuseli by tak dovážať plyn z Izraela.

Akcie energetických firiem v Izraeli po zverejnení správy o egyptskom nálezisku dnes citeľne klesli. A hoci je podľa expertov zatiaľ ešte skoro na vyhodnotenie kvality a významu egyptského náleziska, ak sa predbežné odhady potvrdia, bude to zlá správa pre izraelské firmy.

Ložisko Zohr tak bude priamym konkurentom izraelských projektov a zrejme prispeje k zníženiu cien plynu aj ziskových marží.

Na druhej strane, aj keď ťažba v egyptských vodách zastaví export plynu z Izraela do tejto arabskej krajiny, hlavným odberateľom izraelského plynu má byť domáci trh.

Zohr zníži závislosť Egypta od dovozu plynu, oživí jeho priemysel a pritiahne zahraničné investície. Egypt, ktorý aj predtým ťažil plyn z iných ložísk, sa pre stúpajúci domáci dopyt po tejto komodite stal z pôvodného exportéra jeho dovozcom.

Talianska Eni pôsobí v Egypte prostredníctvom svojej egyptskej dcéry IEOC viac ako 60 rokov a je jedným z najväčších producentov energií v krajine. V júni podpísala s egyptským ministerstvom energetiky dohodu o prieskume viacerých ložísk.