Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nové ekonomické sankcie EÚ voči Rusku vstúpia do platnosti v piatok

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy Foto: TASR/AP

Presné znenie nových cielených sankcií bude ešte v priebehu dnešného dňa zverejnené v Úradnom vestníku EÚ.

Brusel 31. júla (TASR) - Rada EÚ dnes oficiálne oznámila, že 28 členských štátov Európskej únie schválilo predtým avizované hospodárske sankcie proti Rusku. Nové sankcie boli prijaté v súvislosti s postupom Moskvy v ukrajinskej kríze. Do platnosti vstúpia v piatok 1. augusta.

Sankcie, na ktorých sa v mene svojich vlád dohodli veľvyslanci akreditovaní pri EÚ, sa okrem iného týkajú prístupu Ruska na finančné trhy, obchodu so zbraňami a tiež dodávok vyspelých technológií pre ropný priemysel.

Znenie sankcií už v utorok v Bruseli predbežne odsúhlasili veľvyslanci pri EÚ, musela však prebehnúť takzvaná tichá procedúra, čiže písomné potvrdenie zo strany všetkých členských štátov. Vďaka tejto procedúre sa podarilo predísť zvolaniu ďalšieho mimoriadneho summitu EÚ.

Presné znenie nových cielených sankcií bude ešte v priebehu dnešného dňa zverejnené v Úradnom vestníku EÚ.

Hospodárske postihy, ktoré lídri EÚ od začiatku zaradili do takzvanej tretej fázy sankcií, sa týkajú viacerých oblastí. Obmedzený prístup Ruska na kapitálové trhy EÚ znamená, že európske spoločnosti a aj občania EÚ nebudú môcť kupovať či predávať ruské akcie a dlhopisy či iné finančné nástroje so splatnosťou dlhšou ako 90 dní, ktoré boli vydané ruskými štátnymi bankami, rozvojovými bankami alebo inými inštitúciami, ktoré pôsobia v ich záujme.

Rusko bude čeliť embargu na import a export produktov zbrojného charakteru a zákazu vývozu tovarov a technológií dvojakého využitia, civilného aj vojenského.

Rada EÚ spresnila, že hospodárske sankcie zasiahnu len nové obchodné kontrakty, čo znamená, že sa napríklad netýkajú francúzsko-ruskej dohody o predaji dvoch vrtuľníkových lodí Mistral, ktoré francúzska strana buduje pre Rusko.

Stály výbor veľvyslancov pri EÚ v utorok upozornil, že Európska únia tento typ sankcií prehodnotí po uplynutí troch mesiacov.